Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om sekreterare

Annons

Då frågan var uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott var det alliansens borgerliga ledamöter, kommunalråden Tom Martinsson (m) och Pär Kindlund (c) som stod bakom förslaget medan oppositionsrådet Kurt Podgorski (s) sa nej och reserverade sig mot beslutet.

Det är den borgerliga majoriteten som vill ha en politisk sekreterare.

-Vi är fem partier som ska hålla ihop och kunna vara informerade. En politisk sekreterare skulle vara en värdefull funktion som samordnare, säger kommunalrådet Tom Martinsson.

Om majoriteten ska ha en sådan sekreterare så är man enligt lagen också skyldig att ge oppositionen samma möjlighet.

Kostnaden för två deltidstjänster beräknas till cirka 350000 kronor om året.

Oppositionsrådet Kurt Podgorski (s), liksom hans vapendragare, Ola Olin (v), är bestämda motståndare till den föreslagna utökningen av kommunens politiska organisationen.

-Främst är det en principiell fråga. I en liten landsortskommun behövs inga politiska sekreterare. Eller håller alliansen redan på att bli osams, funderar Kurt Podgorski.

-Alliansen har en heltids- och tre deltidsanställda politiker. Denna politiska organisationen borde räcka. Inte minst mot bakgrund av att det tidigare hetat att kommunen har en överdimensionerad administration och att den borde bantas för att spara.

-Kostnaden för politiska sekreterare kan vi undvara till viktigare saker. Om vi har råd borde det vara bättre att anställa en tjänsteman som utredningssekreterare för att snabbt och kraftfullt kunna driva vissa utredningar. Det är en funktion som kommunen skulle kunna ha nytta av. Politiska sekreterare är rena fåfångan, säger Kurt Podgorski.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons