Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om sänkta arvoden

Annons

Redan i juni tänkte majoriteten i fullmäktige driva igenom sänkningen av politikernas arvoden. Syftet var att politikerna skulle dra sitt strå till stacken för att försöka få ner kommunens gigantiska hotande underskott.

Men den borgerliga oppositionen stretade emot och lyckades få frågan bordlagd. I går låg den så åter på politikernas bord för avgörande.

Debatten om sänkningen blev både hård och bitsk. Kommunalrådet Jonny Gahnshag ansåg att sänkningen var nödvändig bland annat genom att den skickade signaler om att politikerna tog ekonomin på allvar. Han menade att politikerna i både Borlänge och Gävle kommuner hade lägre arvoden.

- Så det finns lite att ta av här, säger han.

Mikael Rosén sköt in sig på att partierna innan den nya mandatperioden beslutat om nivån på arvodena. Att nu sänka dem var att bryta ett avtal. Detta var verkligen att missbruka sin maktposition hävdade han.

- Tycker inte socialdemokraterna att ett avtal är praktiskt längre så kör man över sina motståndare och avtalspartners, säger han.

Enligt Rosén kommer det att bli svårt att rekrytera politiker om arvodena sänks. Han såg det som en viktig symbolfråga. Själv gick han ner 17 procent i inkomst när han blev oppositionsråd och nu skulle han förlora ännu mera.

- Jag tycker att även högutbildade personer med välbetalda jobb ska kunna ta politiska uppdrag. Det ska inte vara en uppoffring, säger han samtidigt som han framhöll att det egentligen inte var de välavlönade han i första hand värnade om utan de lågavlönade politikerna.

- Jag tror inte att det här är en symbolfråga för moderaterna utan en plånboksfråga, sade Bengt Holmqvist, (s).

Och kommunalrådet Dan Westerberg trodde inte att lägre arvoden skulle medföra problem att rekrytera politiker.

- Det är självklart att det går att rekrytera politiker. Vi har en anständig nivå på arvodena. Centern ville för övrig ha en lägre nivå en den vi nu hamnar på, säger han.

I debatten ordades det också en hel del om orsaken till det stora underskottet och båda sidor beskyllde varandra för den uppkomna situationen.

- Men vi kan inte ha orsakat det här på sex månader. Vore det så skulle jag avgå, säger Jonny Gahnshag.

Frågan om de sänkta arvodena fick avgöras genom votering som slutade med röstsiffrorna 37-23. Falupartiets Gittel Larsson röstade mot sitt eget parti och med majoriteten för en sänkning.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons