Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om s-listans topp

Annons

Om oppositionsrådet Ingalill Persson fortsatt att kandidera för kommunen hade det inte varit någon tvekan om att hon skulle stå överst på valsedeln som kommunalrådskandidat. Hon hade troligen också utan diskussioner fått välja vem hon ville ha som andre man och partner på listan om det inte var ett komplett omöjligt namn i s-leden.

Men nu finns inte Ingalill Persson att tillgå nästa mandatperiod. Renée Andersson, som därnäst är den mest erfarne av dem som finns att tillgå på kvinnliga sidan, syntes därför enligt vad tidningen erfar vara ett självklart namn. Frågan var bara vem som skulle bli hennes manlige partner.

Enligt vad tidningen erfar ville också valberedningens arbetsutskott ha Andersson. Som hennes partner skulle den erfarne Ragnar Kroona, som upplevs trygg och pålitlig, passa ansåg arbetsutskottet.

Men om detta blev det strid i valberedningen. I stället för Andersson och Kroona lanserades Ingalill Perssons tidigare eventuellt tilltänkte partner Jonny Gahnshag och arbetarkommunens ordförande Barbro Ödlund.

En av motiveringarna var, enligt vad tidningen erfar, att de var yngre och kunde medföra förnyelse.

Men ingen av dem har tillnärmelsevis den erfarenheten som Andersson och Kroona har av toppositioner. Andersson har varit socialnämndsordförande och Kroona skolstyrelseordförande.

Gahnshag sitter i tekniska styrelsen men har aldrig suttit i kommunfullmäktige. Ödlund sitter i produktionsstyrelsen och kom in i fullmäktige först helt nyligen.

Inom partiet är Gahnshag och Ödlund kända men nästan inte alls hos den bredare allmänheten som ska gå till val i höst. Hinner de bli så kända och skapa ett sådant förtroende hos eventuella s-sympatisörer att de blir namn att räkna med? Det är en fråga flera partimedlemmar ställer sig idag.

Den fördel de eventuellt kan ha är att flera andra partier, som moderaterna och troligen även kd, kommer att ha nya relativt okända toppnamn. Det kan göra att tidigare traditionella s-väljare, som varit ute på vift, får tillbaka sina s-sympatier.

Tidningen har sökt valberedningens ordförande Nisse Nilsson för en kommentar om uppgifterna om striden kring toppnamnen. Men han avböjer att uttala sig.

På måndag kväll ska arbetarkommunen träffas för att välja om de vill se erfarenhet eller förnyelse högst upp på valsedeln.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons