Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om kostutredning

Annons

Kostutredningens förslag innebär att Haraldsboköket får mer jobb.

I dag lagar man 4 000 portioner varje dag. Klubbar politikerna igenom kostutredningens förslag måste man laga 6 000 portioner.

Ett antal tillagningskök i kommunen läggs då ner och personalen får jobb i Kommunservice.

Praktiskt taget all mat till dagis, skolor och äldreomsorg lagas då enligt koka-kyl-metoden.

Leveranserna av varm mat upphör nästan helt.

Politikerna är oense om hur kommunen ska lösa den framtida kosthållningen.

Socialnämnden har sagt ja till kostutredningens förslag.

Skolnämnden har sagt nej.

- Vi har 80 procent av den mat som lagas, säger Samuelsson.

Den här veckan är det meningen att politikerna ska lämna någon sorts besked om hur framtiden ska se ut för matleveranserna. Men troligen dröjer beskedet.

Anledningen är att Haraldsboköket måste byggas om för tolv miljoner kronor för att klara de nya EU-reglerna som gäller för storkök.

Det görs inte i en handvändning. Tidigast i höst kan bygget ske. Och en knäckfråga är: Hur ska maten lagas under byggtiden?

- Jag tror att just den här frågan kommer att bli en valfråga, säger Anders Samuelsson, skolnämnden.

Haraldsboköket har fått kritik för sin mat. Många äldre, exempelvis, tycker att den är smaklös.

För att visa hur matlagningen går till bjöd man in Faluborna till öppet hus i köket i lördags. Många passade på att få sig en smakbit.

- Vi har fått kritik. Men jag tycker inte att den stämmer. Personalen här är duktig och kompetent.

- Nu visar vi hur vi arbetar. Då kanske fler förstår idén med vår matlagning, sade produktionschefen Elisabeth Florman.

Hur blir det i framtiden?

- Jag väntar också på svar. Jag hade hoppats att vi skulle få veta det den här veckan.

Gunnel och Stig Källberg från Hosjö tog tillfället i akt att få en guidad tur i köket, och en smakbit.

I lördags var det bland annat chili con carne och köttgryta - och pasta.

- Jag tycker att det här smakar alldeles utmärkt, sade Stig Källberg.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons