Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om dagistaxan

Annons

- Jag vart förbannad rätt och slätt, beskriver Anna-Karin Eriksson sin reaktion på brevet från Mora kommun.

Brevet som informerade om kommunstyrelsens beslut att fullt ut följa regeringens maxtaxemodell. Under våren har Mora kommun anpassat den modellen och gått efter hur mycket familjen utnyttjar barnomsorgen, men den nya taxan, som vinner laga kraft den 1 juli, är baserad enbart på inkomst.

- Oavsett om jag har barnet fyra eller nio timmar på dagis, får jag betala lika mycket. Det är väldigt orättvist för oss som jobbar skift. Det finns inte barnomsorg på obekväm arbetstid, säger Anna-Karin upprört.

Det tidigare systemet var inte ekonomiskt hållbart för kommunen. Det nya gräver istället hål i Anna-Karin och andra skiftarbetares plånböcker. Anna-Karins tre och ett halvt år gamla son passas av föräldrar och sambo när den kommunala dagmamman inte arbetar. Pojken är inte hos dagmamman mer än fyra timmar per dag, och hittills har Anna-Karin Eriksson fått betala därefter. Kommunens beslut att basera barnomsorgstaxan på inkomsten innebär dock att hon måste punga ut med lika mycket pengar som de föräldrar vars barn tillbringar åtta-tio timmar varje dag under kommunal tillsyn.

Anna-Karin Eriksson är mycket kritisk till Mora kommuns agerande.

- Man får inte bolla med folks ekonomi så här! Det ger ingen stabilitet och inget förtroende för de valda. Det krävs framförhållning - det har man inte här.

I sitt överklagande till länsstyrelsen skriver Anna-Karin Eriksson att eftersom taxan är lika hög för alla föräldrar med samma inkomst så är kommunen skyldig att tillhandahålla barnomsorg för alla. Antingen det, eller åtminstone kompensera för utebliven omsorg.

- Att det ändras och är så osäkert är en väldig svaghet för kommunen. Det är viktigt att ta upp det här. Man får inte gå med på allt som bestäms, säger Anna-Karin Eriksson.

JENNIELIE KJÖRNSBERG

Mer läsning

Annons