Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid mellan gängen ledde till åtal för fem

Annons

På pingstdagen den 30 maj möttes ett 20-tal ungdomar på Markustorget för att göra upp.

Bråket mellan de två gången slutade med att en 18-åring knivskars i ansiktet och i halsen. Åtalspunkterna gäller bland annat grov misshandel, olaga hot narkotikabrott och vapenbrott. Enligt åklagaren rör det sig om en planerad uppgörelse mellan två gäng som haft sin upprinnelse i obetalda skulder och förolämpande kommentarer som fällts av olika personer.

- Det som hände den 30 maj är ett gängbråk som gått över gränsen, där den ena gruppen har orsakat större skada än den andra, säger Niclas Eltenius.

I den ena gruppen finns två åtalade, en 24-åring från Hedemora och en 20-åring från Horndal.

De båda är misstänkta för grov misshandel av en 17-åring i den rivaliserande gruppen, 24-åringen är också åtalad för olaga hot. Båda förnekar brott.

På andra sidan finns tre åtalade Avestabor.

En 18-åring åtalad för ringa vapenbrott och brott mot knivlagen, i hans hem hittade polisen en butterfly-kniv och en luftpistol, ett soft airgun, som ynglingen inte hade rätt att ha. En 17-åring har åtalats för vapenbrott sedan han erkänt att han haft en pistol.

- Det går inte att bevisa att 17-åringen avlossade ett skott under bråket, därför stannar åtalet vid vapenbrott, säger Niclas Eltenius.

Dessutom är en 27-åring misstänkt för narkotikabrott under tiden för bråket.

Enligt åklagaren inleddes troligtvis bråket på torget när Hedemorabon tog tag i den 17-årige Avestabon och under knivhot krävde att mannen skulle betala tillbaka en skuld.


Samtidigt åtalas flera av de inblandande i gängbråket för hot och misshandel som skett under hösten, där två medåtalade 17-åringar också medverkat, den ena från Avesta, den andra från Stockholm. De två har deltagit när 18-åringen och den 20-årige Horndalsbon när de bland annat använt en köttyxa som tillhygge för att tvinga ett av offren att ta tillbaka en polisanmälan.

De fyra är därför åtalade för övergrepp i rättssak. 20-åringen har erkänt olaga hot, men de övriga förnekkar brott.

Upprinnelsen till polisanmälan var ett bråk i september.

Den 27-årige och 17-åringen som medverkat i gängbråket är åtalade för grov misshandel sedan de den 24 september på Markustorget ska ha slagit och sparkat en man i 20-årsåldern så kraftigt att bland annat två tänder lossnat.

Senare har de förföljt mannen in på en restaurang där även 18-åringen deltagit genom att slå mannen i ansiktet. Samtliga åtalade förnekar brott.

Den 20-årige Horndalsbon häktades i samband med gängbråket, men släpptes senare. I september mishandlade han en man på Markusgatan, senare försökte han bryta sig ini i mannens lägenhet.

20-åringen har erkänt brottet, han begärdes också häktad på nytt efter händelsen.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons