Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid för läkare i Björbo

Annons

Närsjukvårdschefen Mårten Hallberg, vårdcentralchefen Ulf Börjesson och hans administrativa chef Mona Westman möttes av en fullsatt IOGT-lokal.

Mårten Hallberg förklarade att den akuta läkarbristen i kommunen blivit kronisk och att det blivit nödvändigt att samla läkarna till Djurås, för att möjliggöra nyrekrytering. Han betonade att den medicinska kvaliteten går före den geografiska närheten.

Ulf Börjesson framhöll det frustrerande i att på grund av för få läkare inte kunna ge en adekvat behandling.

- Det känns inte kul att dra ned servicen i Björbo, speciellt som jag varit läkare här i 13 år. Men vi gör det för att kunna ge en bättre behandling i hela kommunen, förklarade han.

Landstingsrepresentanterna fick kritik för att informationen om förändringen hade haltat och Mårten Hallberg höll med om att den kunde ha varit bättre. Han erkände också att nedläggningen är en dålig lösning, men nödvändig.

Kickan Erkers, som för ovanlighetens skull fick sitta bland publiken i stället för att stå på scenen, anklagade landstinget för att ha hållit invånarna utanför besluten. Hon menade också att läkarrekryteringen inte skötts som den borde. Svaret blev att försök har gjorts, men misslyckats.

Per-Erik Persson tog upp ett tidigare förslag om att Nås, Björbo och Dala-Floda skulle ha ett läkarsamarbete, något som enligt Hamberg inte är en omöjlighet i framtiden.

- Det är en demokratifråga. Besluten har gått smygvägar, sade Ulla Berglund, som menade att sjukvården måste få kosta.

Jaak Kerstell konstaterade att landstinget Dalarna kunnat avhjälpa läkarbristen om man bara kunnat acceptera privatläkare.

Börje Eriksson, som slutade i Djurås när han inte tilläts att arbeta på entreprenad, framhöll det vettiga i att lägga ned i Björbo:

- Enläkarmottagningar kan inte hålla måttet. Läkarna bränner ut sig. Privatisering är en helt annan sak. Även i Dalarna måste landstinget så småningom lägga ut läkartjänster på entreprenad, sade han.

Ulf Börjesson, som fått ovett för nedläggningsbeslutet, visade sig trots allt vara högst populär i Björbo.

- Honom vill vi ha kvar här, framhöll flera i publiken och fick applåder.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons