Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stri bygger provplats för nya världsrekord

Annons

Det kan ses som ett tecken på att ABB räknar med att inom kort få sitt första kontrakt på det nya världsrekordsystemet av den kommande kunden. Det är China Southern Power Grid som fattat beslut om att bygga det första systemet i världen.

Provplatsen är placerad vid Stri och byggnadsarbetet pågår för fullt, det byggs dels en utomhusprovplats där den nya tekniken ska testas under lång tid.

- Vi bygger också en mindre byggnad där vi ska kunna prova apparaterna i en värmekontrollerad miljö. Där de här nya systemen ska installeras är temperaturen inte som här, säger Ingvar Hagman vid Stri.

Han berättar att långtidsproven kommer att starta under september och pågå fram till nästa sommar.

Provplatsen kommer att spänningssättas med 850 kilovolt likspänning.

Stris uppdrag omfattar också prov på transformatorprototyp, transformatorgenomföring, väggenomföring, förbikopplarbrytare, avledare, glättningsreaktor, spänningsdelare, RI-kondensator, frånskiljare, optisk länk samt stödisolatorer.

I anslutning till långtidsprovet kommer STRI att utföra typprov av utrustningen.

-800 kilovolt verkar vara mycket eftertraktat på marknaden. Då behöver ABB verifiera att apparaterna håller i längden så det här hoppas och tror vi mycket på, säger Stris Hagman.

China Southern Power Grid har redan genomfört smuts- och isprov på kompositisolatorer avsedda för designen av 800 kilovoltslinjen hos Stri I Ludvika.

Den nya världsrekordlinjen ska överföra kraft från vattenkraftverken Xiaowan och Jinanqiao i Yunnan till Guangdong.

Det kinesiska företagets HVDC-projekt innebär att man kliver upp 200 kilovolt i systemspänning från dagens största system som är ABB Ludvikas Itaipulänk i Brasilien.

Det var i samband med att Itaipulänken firade sitt 20-årsjubileum 2004 som ABB Power Systems utvecklingschef Gunnar Asplund kungjorde att ABB nu tog klivet upp och inledde utvecklingsarbetet med det nya kraftsystemet.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons