Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stressen ökar på gymnasiet

Annons

Dagens system på gymnasieskolan innebär att man får betyg för varje ämneskurs. På det slutbetyg man får efter sista terminen redovisas samtliga betyg som getts under gymnasietiden.

- Med det gamla systemet kunde man ha en termin då det gick sämre och sedan komma igen. I och med det här systemet blir det en väldig press på eleverna att inte ha några svackor under sina tre år på gymnasiet, säger Kent Hedström.

Som studievägledare tar han bland annat emot elever som känner stark stress och press över att inte klara av skolan.

- En fördel med det system vi har i dag är ju att skolan är mer flexibel. Den elev som har behov av en individuell studieplan kan komma till mig och skapa en sådan, säger Kent Hedström.

Att ha en individuell studieplan innebär att spara de kurser man för tillfället inte klarar av till senare, och därmed förlänga stu-dietiden med något år.

Enligt Kent Hedström väljer allt fler att göra detta, även om det allra vanligaste fortfarande är att genomföra gymnasiet på tre år. Av de cirka 350 elever som gick ut Haraldsbogymnasiet i juni hade ungefär 10-15 individuell studieplan och gick så kallat fjärde år.

- De som vill ha den här hjälpen kommer oftast ganska tidigt till mig och pratar om det. Det finns perioder i livet då man inte gör sina studier rättvisa, så det är bra att möjligheten finns.

Kent Hedström ser en skillnad i stressnivå mellan elever på olika program.

- Jag tycker att naturvetarna är de mest stressade. De jobbar hårt för att komma in på specialutbildningar på högskolan, säger han:

- Esteter, byggare, frisörer och andra på praktiska program är oftast mindre stressade. De har ju redan en yrkesutbildning när de går ut.

Stressar eleverna i onödan?

- Nej, jag förstår att de är stressade. Jag tror att ungdomar speglar samhället, som ju är stressat i dag. Men det gäller förstås att kunna stanna upp och mobilisera, andas med magen lite, säger Kent Hedström.

- Sedan kan vi se vad vi kan göra för den eleven.

Har du några studietips till eleverna?

- Det finns bara ett - ha framförhållning, börja plugga i tid.

Mer läsning

Annons