Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stressat till max på dagis

Annons

Trycket på barnomsorgen i Falun är stort sedan maxtaxa infördes vid årsskiftet, fler ställer sig i kö och alla kommunen förskolor fylls på så mycket det går.

På avdelningen Biet i Hälsingberg är personalen kritisk.

De fyra förskollärarna och barnskötarna tycker att de i grunden har ett roligt jobb och en jättebra barngrupp. Men det blir trångt och stimmigt med 20 barn i lokaler som är byggda för grupper på 15.

De minns med fasa åren 1998-99 då de hade 26 barn på Biet.

- Då sade vi: Aldrig mer! Tänk om det skulle bli så igen, men nu har vi upplevt det en gång, så nu säger vi nej, säger Åsa Darlöf.

Då var det kö i hallen och barnen satt och åt i alla rum.

- Man hinner inte med dem. Vi är utbildade förskollärare och det här går stick i stäv mot läroplanen, vi kan inte förverkliga målen. De säger att vi ska sänka ambitionsnivån, men vad är det vi ska dra ner på? säger Siv Larsson.

De är alla skeptiska till maxtaxan. Blir barnomsorgen billigare så måste man ta pengarna någonstans. Kommunerna får ersättning från staten för de barn som fanns på förskolan vid årsskiftet, men inte för dem som kommer till.

Pedagogerna får mindre tid med barnen och mindre tid att planera.

- De stora förlorarna är barnen, vem pratar för dem? undrar Åsa Darlöf.

Det så kallade nyckeltalet ger de inte mycket för, att det ska vara sex barn per vuxen. Det stämmer mellan klockan 9 och 13, men ofta inte på andra tider.

Där maxtaxa infördes redan i höstas vet man att barnen får tillbringa mer tid på förskolorna. På Biet har de ännu inte hunnit märka av någon reaktion.

- Första barnomsorgsavgiften kom i veckan, föräldrarna har väl inte hunnit reagera. Men maxtaxan gynnar ju mest höginkomsttagare, och det känns fel, säger Annika Brosveden.

De flesta förskolor är byggda för avdelningar på 15 barn. Blir barnen för många så har de ingenstans att ta vägen.

Noll-nollorna är många på Biet, alltså barn födda 2000. Det äldsta barnet på avdelningen fyller fyra i februari. I höstas var det kö till skötbordet som 17 barn delade på. Nu klarar sig fler utan blöja.

- Små barn pockar mer på vår uppmärksamhet. I en stor grupp så får de större behov av att synas, det är naturligt när de är små, säger Åsa.

Hon tycker att den höga ljudnivån är ett arbetsmiljöproblem, både barn och vuxna blir stressade.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons