Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stressade arbetslösa - den nya folksjukdomen

Annons

Rubriken är identisk med titeln på den bok som sedan i våras finns ute i handeln och som bygger på Eberhard Bergs egna erfarenheter som läkare.

1977 startade doktor Berg ortopedin på lasarettet i Ludvika för att tio år senare öppna en smärtmottagningspraktik i Smedjebacken, där hans kunskaper och renommé blev känt vida omkring.

- Jag övergav sjukhusmiljön för att arbeta med människor som fastnat i långvariga smärtsituationer.

Om Eberhard Bergs arbete uppskattades av den enskilde individen så var det ingenting för landstinget, som så sent som i mitten av 90-talet (!) vägrade inse förtjänsterna med arbetet, lika lite som de insåg en alltmer galopperande folksjukdom: stressammanbrott.

Under allmänna protester lämnade Berg den offentliga sjukvården för att i stället ägna sig åt och ge föreläsningar och kurser om självkännedom och självutveckling.

Ett ämne som läraren Conny Bringås på Brunnsvik såg som handen i handsken för Lärcentrats elever i Grängesberg, som på måndagen fick höra Berg live på gruvkontoret belysa smärtans funktion i människans liv.

Eberhard Berg:

- Vår tids medicinska förhållningssätt är ofta av begränsat värde för den som drabbats av en långvarigt handikappande smärta. Läkarens förståelse av sjukdomssymptom bygger normalt på kroppsundersökning, laboratorieprov, röntgenundersökning med mera.

En information som belyser ett antal detaljer i en människas livsfunktioner, men som sällan kan ge en bild av de krafter, rörelser och effekter som undan för undan uppstår i en långdragen och komplicerad process, som försiggår i både kropp och sinne.

Berg igen:

- Långvarig smärta är en komplicerad, självunderhållande process med en lång förhistoria, där många fler faktorer än trauma och sjukdom har betydelse.

- Att vi bjudit in Eberhard, som numera bor i Rättvik, beror på att han är en person som på ett förståeligt sätt kan belysa våra egna kroppsfunktioner, föreställningar och känslomekanismer och på så sätt omdefiniera livsupplevelsen, säger Conny Bringås.

Som redan nu ser fram mot ett nytt besök av Eberhard Berg, vilket, för att vara exakt, sker i höst.

Boken då?

Jo, den är i första hand skriven för alla dem som plågas av långvarig smärta, oavsett om den förläggs till kroppen eller själen, liksom den som vårdar, behandlar eller rehabiliterar dessa lidande medmänniskor.

KG KARLQVIST

Mer läsning

Annons