Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stress och makaroner

Annons

Pensionärsrådet är ett sätt att ta till vara synpunkter från de boende på servicehuset i Svärdsjö, det på Källegården verkar vara det enda i kommunen. Det är inte på alla servicehus pensionärerna är så friska att de orkar samråda, men här finns ett gäng på sju som ställer upp.

En gång i månaden träffas man, enhetschefen Barbro Norman sitter ordförande. Hon berättar om den enkät som gått ut till boende och anhöriga. 97 procent tyckte att äldreomsorgen var bra, men att personalen var stressad.

- Det är inte bra om ni märker det, vi är ju till för er, säger chefen Barbro.

- Visst tycker jag synd om dem ibland, de har det jäktigt, säger Anna Tängerby.

- Jag har då inga problem, jag ser till att Stig jobbar i stället, säger fritidspedagogen Mona-Britt Johansson och avslöjar utnyttjande av grå arbetskraft. Varje fredag sköter pensionären Stig Johansson kioskvagnen. Då är det proppfullt i entrén när folk kommer för att fika och handla.

Det behövs inte så mycket för att sätta guldkant på tillvaron, Mona-Britt har fått flera förgyllningsuppdrag. Hon ska till exempel laga pölsa en dag och ärtsoppa en annan.

- Med mer fläsk i, men det är inte säkert att den blir som du är van hemifrån, säger hon varnande till Anna Tängerby.

Man diskuterar hotet mot köket i Björkhagen, Staffan Mild som är kristdemokrat i socialnämnden berättar att köken i byarna fått respit.

Olle Söderberg berättar om hur han fått vänta på sjuktransport hem i över fyra timmar på vårdcentralen Björkhagen.

Runt bordet börjar man berätta om hur gamla fått sitta timvis i väntrummen.

- De ska banne mig ha bilar att skjutsa hem folk med, ofta är man ju sjuk och trött om man varit till vårdcentralen, säger Barbro Norman.

Politikern Staffan Mild säger att hon ska föra det vidare till ansvariga för sjuktransporterna som samordnas från Ludvika, men han tror inte att det är så mycket att göra åt före nästa upphandling.

Annars ivrar Olle för dansen, han försöker lura i mig att det är jitterbugg men det är visst mest vals. 20-34 brukar komma när lokala musikanter spelar upp.

Enhetschefen Barbro viftar med en blankett för klagomål "för att bättra på det som är mindre bra".

- Bort med morotssoppan, säger Martin Wiklund.

- Och bondomeletten, säger Stig Johansson.

- Inte går det att göra mat som alla tycker om, säger Anna Tängerby och Mona-Britt berättar om 100-åringen som inte gillar makaroner. Hon tycker de hoppar på tallriken och vill ha dem stuvade, som hon var van från förr.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons