Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejken slår mot timvikarierna

Annons

En av de första strejkåtgärderna som Kommunalfacket genomförde var att stoppa anställningarna av vikarietjänster på äldreboenden som Lingongården i Ludvika.

För Arja Sörbom, som bor i Saxdalen, har det inneburit att hon inte har kunnat jobba sedan påskhelgen och att en viktig inkomstkälla har försvunnit.

- Det har gått ganska bra den här månaden. Men i juni kommer det att bli svårare, säger hon om sin ekonomiska situation.

Arja Sörbom har bara några veckor kvar på utbildningen till undersköterska. Hon har arbetat extra på Lingongården till och från under de senaste fyra åren.

I maj månad hade hon planerat att arbeta flera helger för att ha pengar fram tills i slutet av juni, då hon fått en längre vikarietjänst på äldreboendet. Men strejken satte stopp för de planerna och nu blir ekonomin ansträngd.

- Eftersom jag studerar får jag inte heller gå och stämpla. Jag måste vänta tills skolan har slutat, sedan kan jag stämpla fram tills att jag börjar jobba i sommar.

Oavsett om konflikten skulle dra ut ordentligt på tiden och pågår ända tills i slutet av juni, så är hon garanterad vikarietjänsten på Lingongården.

- Det har jag kollat upp. Jag har jobbet eftersom vi kom överens innan strejken.

Att timvikarier som Arja Sörbom inte får arbeta under strejken drabbar inte bara vikarierna själva. Det har också lett till att den ordinarie personalen på Lingongården fått mycket mer att göra.

- Personal jobbar extra nu. Det är tungt och dom börjar nog bli trötta, säger Gun Andersson på äldreboendet.

Hur länge personalen orkar arbeta extra vill inte Gun Andersson spekulera i. Men en sak är säker:

- Hade det inte varit strejk hade vi naturligtvis använt oss av vikarierna.

STEFAN PERSSON

Mer läsning

Annons