Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejken i gång på LKAB

Annons

Elektrikerstrejken på LKAB i Kiruna är i gång sedan klockan fem i morse. Det innebär att ett femtiotal elektriker stannar hemma från jobbet.

Medlarna har tidigare sagt att de ska kalla konfliktens parter till ett möte på onsdagen men någon kallelse hade inte gått ut på morgonen.

Svenskt Näringslivs vice vd Jan-Peter Duker är upprörd över Elektrikerförbundets krav att arbetsgivaren ska betala avgifter till facket för bland annat avtalskontroll.

"Det är ett orimligt krav. Elektrikerförbundet kan givetvis inte få igenom ett krav på att elinstallationsföretagen ska betala 40 miljoner kronor om året till det centrala facket. Det är ett krav som inte går att förhandla om och som nu har låst medlingen alltmedan Elektrikerförbundets övertidsblockad och strejk får allt värre effekter", skriver Duker i ett pressmeddelande.

Duker kallar elektrikerns krav egendomliga och verklighetsfrämmande.

"LO måste ta sitt ansvar för att Elektrikerförbundet närmast som en ritual gång efter annan går ut i konflikter som allvarligt skadar näringslivet, och respekten för förhandlingssystemet", skriver Duker.

TT

Mer läsning

Annons