Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Strejken beklaglig och olycklig"

Annons

Byggarbetarnas strejk är beklaglig och olycklig, tycker drabbade Peab. Men de strejkande är nöjda och upplever att de har stort stöd för sin aktion. 800 Peab-arbetare runt om i landet strejkar.

Byggnads inledde sin strejk mot Peab klockan fem i dag med 800 arbetare runt om i Sverige.

Samtidigt har Byggnads varslat för ytterligare 1|500 arbetare landet hos JM, NCC och Skanska till den 27 april. För att ta ut fler i strejk behöver förbundet LO:s medgivande.

Dagens strejk inleddes sedan Byggnads nobbat medlarnas slutbud i går eftermiddag.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier sade ja till budet och Peabs informationschef Gösta Sjöström anser att strejken är beklaglig och olycklig.

Sjöström vill exemplifiera med vad han uppger är en ung barnfamilj i Malmö som köpt ett Peab-byggt radhus i stadsdelen Klagshamn. Familjen har sagt upp sin lägenhet, och strejken gör det osäkert om de överhuvudtaget kan flytta in som planerat den 1 juni.

Men Johan Lindblom som sitter med i stora förhandlingsdelegationen och är ordförande i Byggettan är nöjd med strejken.

Han sade till TT tidigt i morse att alla reaktioner han mött hittills varit positiva. Många har kommit med uppmuntrande tillrop som "stå på er" och "vi står bakom er".

Enligt Lindholm är stridsviljan bland de fackanslutna hundra procent och han säger att varslet mycket väl kan komma att utökas, även om det är svårt att säga när det kan komma att ske.

När Byggnads i går nobbade medlarnas bud lämnade man in en åttasidig redogörelse över sina invändningar mot budet. Främsta invändningarna gäller förhandlingsrätten på mindre arbetsplatser och den erbjudna arbetstidsförkortningen. Dessutom är löneökningsutrymmet 0,5 procentenhet för litet, anser man.

Medlarna står till parternas förfogande men de tar inga egna initiativ just nu.

Enligt Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier, visar Byggnads svar på budet och stridsåtgärderna att facket förlorat kontrollen över situationen. Han säger sig sakna förklaring på strejken trots den åttasidiga redogörelsen och han anser att medlarna gått byggnadsarbetarna till mötes på varje punkt. Antoni tror att det är fråga om en bitter reaktion på "utgången i målet i Europadomstolen tidigare i år", där de omstridda granskningsarvodena underkändes.

Johan Lindholm förstår inte varför arbetsgivaren blandat in frågan om granskningsarvodena i avtalsrörelsen.

TT

Mer läsning

Annons