Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejken är över

Annons

– Det känns väl skönt men lite snopet, säger Ulrika Belin, ordförande i Kommunal i Falun, som inte är nöjd med Kommunals nya löneavtal.

I dag går Kommunals medlemmar äntligen tillbaka till sina arbeten.
Konflikten avblåstes i onsdags kväll då parterna slutligen lyckades komma överens om ett nytt tvåårigt avtal.
Det nya avtalet ger i år personal inom vård och omsorg en löneökning på fem procent medan övriga grupper får lägst 2,6 procent.
Nästa år prioriteras i stället barnskötare och dagbarnvårdare, samt skötare inom landstinget. Löneutrymmet för dessa grupper blir fem procent medan övriga grupper får som lägst två procent.
– För vår del var det viktigt med tydliga prioriteringar av medarbetare inom vård och omsorg. Avtalet har kvar de viktiga prioriteringarna och är ett tvåårsavtal, som kostar under fyra procent första avtalsåret, säger Åke Hillman, ordförande i Svenska Kommunförbundets förhandlingsdelegation:
– En viktig konsekvens är att avtalet blir en satsning på kvinnodominerade yrken.
Det är dock inget som Ulrika Belin instämmer i. Enligt henne speglar avtalet snarare bristen på jämställdhet och hon tror att det kommer att bli en svekdebatt:
– Jag tror att de som inte nämns i avtalet kommer att bli väldigt väldigt besvikna – vaktmästare, lokalvårdare och ekonomibiträden.
– Jag kan förstå att man måste prioritera men det är svårt att förklara för medlemmarna varför vissa får mer än andra. En lokalvårdare har inte mer i lön än ett vårdbiträde, inte lokalt här i alla fall.
– I grunden handlar det här om att kommunen hävdar att de inte har några pengar men kan låna ut pengar till vägbygget Falun-Borlänge. Det sticker i ögonen på kommunalarna.

Är du nöjd med någon del i avtalet?
– Ja, att det bara blev ett tvåårigt för då kan vi snart förhandla igen.

Kommunals ordförande Ylva Thörn var dock nöjd med avtalet:
– Den här lönekampen har slutat med seger för Kommunals medlemmar. Vi har fått ett bra avtal och det är bättre än det vi sade upp. Vi har visat att utan kommunalare stannar Sverige.

ANN-SOFIE MASTH
023-936 31
annsofie.masth@falukuriren.se

Mer läsning

Annons