Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejkdispens för SAS-charter

Annons

Fackförbundet HTF ger dispens åt SAS så att bolaget ska kunna flyga chartertrafik. Beslutet togs i kväll och gäller bara renodlad chartertrafik, enligt HTF:s förhandlingschef Tommy Mases. SAS vill inte kommentera beskedet.

Mases säger till TT att SAS tidigare uppmanats att komma in med dispensansökan för charterflygningar, men att det inte skett.

SAS vill inte kommentera beskedet om att HTF nu ger dispens för charterflygningar.

Han säger att från den dagen varslet blev lagt är det många charterflyg som bokat om från SAS till andra bolag för att säkerställa resorna.

Inför morgondagens varslade strejk har SAS konkurrenter satt in extraplan, Swebus fler bussar och SJ:s tåg är fullbokade. Under tiden försöker SAS och facket att nå ett avtal för kabinpersonalen.

Finns inte ett sådant i morgon bitti bryter strejken ut. Tusentals resenärer bli utan flyg med mycket kort varsel.

SAS koncernchef Mats Jansson liknar konflikten med kabinpersonalen i Sverige vid en existentiell kris för hela koncernen. I kronor kostar den under fredagen 20 miljoner.

Tjänstemannafacket HTF ger SAS skulden för att avtalsförhandlingen lett till inställd trafik. Parterna hade aldrig behövt hamna i någon tidsnöd om SAS hade varit villigt att förhandla tidigare, anser Tommy Mases.

TT

Mer läsning

Annons