Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Streetrace - folkligt, festligt och full gas

Annons

till och plötsligt fyller ett öronbedövande dån luften. Ett blågrått moln av rök stiger mot himlen när tjocka däck plågar asfalten.

Rickard Undeviks Dodge Challenger, utrustad med en V8-motor och dopad med lustgas, släpper de 500 hästkrafterna lösa längs landningsbanan på Ludvika flygplats.

Trots de ostadiga väderutsikterna har omkring 400 personer kommit till flygplatsen för att se Rickard Undevik från Hedemora göra sin plikt och vinna. Som vid flera tillfällen förra sommaren.

- Det är på lek, men självklart är det prestige med i det också.

Han köpte bilen från Nashville i USA på en internetauktion, helt osedd. Inuti ser den ut som ett rymdskepp, med instrument- panel av plåt.

- Det är dyra leksaker. Ska man ha en rejäl motor får man ge omkring 75 000 kronor, säger han utan att vilja avslöja exakt vad han själv betalade.

Men det speciella med streetrace är att långt från alla har värstingbilar som Undevik. En vit Volvo Amazon och en rostig gammal Saab 9000 finns också på plats. Liksom en Volvo 740, ägd av Micke Heed från Saxdalen.

Han har just fått resultatet från senaste försöksheatet och konstaterar ganska nöjt att tiden förbättrats - från 9,5 sekunder till 9,45.

- Det är nog så snabbt jag klarar med den här, säger han och blickar mot bilen.

- Det är en gammal familjepärla, tillägger han med ett leende.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons