Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Strandskyddet ska avgöras lokalt"

Annons

Naturvårdsverket har valt ut ett antal kommuner som remissinstanser till en utredning som kartlägger strandskyddsbestämmelserna. Gagnefs kommun är inte utvald men har ändå skickat in ett yttrande.

- Vi anser att det här är en så viktig fråga i vår kommun att vi vill framföra våra åsikter, säger Anki Enevoldsen, c, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

I yttrandet kritiseras Naturvårdsverket som anses gå alltför långt när det gäller att generellt försvara strandskyddet utan att tillräckligt mycket ta hänsyn till regionala förutsättningar.

Vidare anser nämnden att för mycket av beslutsfattandet i sådana här frågor ligger hos myndigheter, placerade långt från dem besluten berör.

- Det här är frågor som borde avgöras på lokal nivå. Vi har bättre kunskap om vilka områden som måste skyddas och vilka som kan utnyttjas, säger Anki Enevoldsen.

Miljö- och byggnadsnämnden fattade på onsdagen beslut om att skicka skrivelsen till Naturvårdsverket. Nämnden var inte enig. S-gruppen reserverade sig och ville ha mer tid att gå igenom ärendet.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons