Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandskyddet fortsätter att splittra - "Det är en ideologisk skillnad"

Annons

Frågan om nya nationella regler för strandskydd fortsätter att splittra kommunens politiker i två läger.

Socialdemokraterna vill att staten ska sätta upp reglerna, medan de borgerliga anser att de lokala politikerna och tjänstemännen vet bäst var och hur man ska få bygga.

Remissfrågan var häromdagen ännu en gång uppe till diskussion i kommunstyrelsen. Där kunde ledamöterna konstatera att det förslag som socialdemokraterna senast lade, men som fick nej av kommunstyrelsen, fick ja av regeringen.

"I vårt yttrande, som avslogs av kommunstyrelsen, föreslog vi att ett glesbygdskriterium tillförs förslaget. Regeringen har lyssnat på vårt förslag vilket vi verkligen uppskattar. Med nuvarande förslag undviker man det något fyrkantiga utpekandet av ett antal angivna kommuner och stänger dörren för övriga. Den nu föreslagna konstruktionen ger ett mera flexibelt regelverk och behåller den nödvändiga restriktiviteten. Det reviderade förslaget bör genomföras."

Så heter det i ett uttalande som kommunens socialdemokrater gjort.

Från den borgerliga sidan är man inte fullt lika imponerad.

- Departementet har bara paketerat om frågan med ett nytt sätt att resonera. Det finns inte ett enda område i vår kommun som berörs av den här ändringen, säger kommunalrådet Anders Ahlgren och fortsätter:

- Socialdemokraterna vill att överheten ska bestämma var och hur vi får bygga. Här finns det en ideologisk skillnad, eftersom vi menar att de som bor i kommunen själva ska klara ut de här frågorna. Vi som bor här borde få ha en större inverkan på frågan, säger han.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons