Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandsatta i Djura

Annons

Nu på sommaren går endast en buss om dagen från Djura till Leksand. Under skoltiden går ett tiotal.

Bussen från Djura går på morgonen och åker tillbaka på eftermiddagen.

Märta Danielsson i Fors är förtidspensionär och åker mycket buss i vanliga fall. Men nu är hon och många med henne strandsatta om de ska in till Leksand.

Färdtjänsten tar etthundra kronor tur och retur, vilket Märta inte har råd med.

- Vi är på undantag och kostar för mycket pengar. Busschaufförerna tycker inte heller att det är bra med indragningarna. De säger att vi ska tjata och tjata på Dalatrafik. Men vad hjälper det när man inte kommer någonstans, säger Märta.

Vd Christer Silsverin på Dalatrafik måste tyvärr konstatera att den bistra verkligheten ser ut så. Indragningarna handlar om brist på pengar från landstinget och länets kommuner som äger företaget.

150 miljoner kronor får Dalatrafik i bidrag från ägarna. Lika mycket tar Dalatrafik in på biljettintäkterna. Kostnaderna ligger på 300 miljoner kronor.

- Vi lider med bussåkarna. Vi skulle vilja utöka turerna även på sommaren. Men bidraget har inte förändrats på sju-åtta år. Och det ser inte ut att göra det heller fram till 2006. Nu kan kommunerna själva bestämma hur mycket de vill satsa på kollektivtrafiken. För när man pratar med dem är de positiva till en utökning. Men sedan när det kommer till pengarna är det stopp, säger Silsverin.

Kommunalrådet Bo Pettersson är inte heller nöjd med situationen. Kollektivtrafiken i glesbygden är viktig, menar han. Nu pågår ett bussexperimentet i Siljansnäs, som ska utvärderas.

- Vi ska titta på det här i höst. Men en större flexibilitet och ett helt nytt upplägg borde komma till. För det är inte bra när kollektivtrafiken blir så inskränkt på sommaren, säger Pettersson.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons