Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strands första släktträff

Annons

Träffen genomfördes i Lionslokalen i gamla Elementhusmässen i Mockfjärd, där deltagarna serverades mat och gick en tipspromenad.

Astrid Strand berättade om Anna och Isak, som fick sex barn. Fyra av dem blev barnlösa, men Karin, gift Sjöberg, fick en son, och Gustaf fick tre barn.

Astrid var sjuksköterska i Ludvika när hon 1946 gifte sig med Gustaf Strand och ett år sena- re flyttade hon till Dala-Floda, där hon under en lång följd av år verkade som distriktsskö- terska. Hon har tidigare skri- vit om sin estlandssvenska släkt och är nu i färd med att dokumentera Strandsläkten.

- Jag har alltid tyckt om att skriva och tycker att det känns bra att kunna föra kunskap vidare till kommande generationer, förklarar hon.

Att hon valt att dokumentera en släkt där hon är ingift förklarar hon så här:

- Det känns naturligt med tanke på min kärlek till Gustaf, bygden och den här socknen.

Av maken, som avled för fyra år sedan, fick hon reda på väldigt mycket om bygden och hon intresserade sig särskilt för Flodadräkten.

- Men när jag kom med råd om hur den skulle bäras kunde jag få till svar att jag som inte är från socknen inte kunde känna till sånt. Då satte jag mig i sinnet att ta reda på så mycket som möjligt om sockendräkten, berättar Astrid.

Det ledde till att hon så småningom skrev en dräktbok och till att hon under sju år var ordförande i Dalarnas hembygdsrings dräktsektion. I dag räknas hon som en av de absolut främsta kännarna när det gäller Flodadräkten.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons