Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandpromenaden i Leksand blir vacker, unik och uppskattad

Annons

Att det mitt under brinnande anläggningsarbete kan se aningen stökigt ut är naturligt. Om Ingemar Blomqvist tror att detta är det framtida utseendet på strandpromenaden, kan jag förstå hans bittra utfall i hans artikel. Men här kan jag lugna honom. Efter färdigställandet, och efter att växtligheten återkommit i slänterna, kommer en promenad nedanför den höga brinken att erbjuda såväl höga skönhetsvärden, som möjlighet till bad vid flera fina strandavsnitt.

Genom strandpromenadens tillkomst, får Hildasholm ett förstärkt erosionsskydd mot Österviken. Det är lätt att se att återkommande ras i branterna utgör ett hot mot delar av de parkanläggningar som ligger längst ut mot vattnet. Även markvatten som följer sluttningarna från idrottsområdet ner mot Österviken tar i dag vägen under Hildasholm, vilket medverkar till erosion och rasrisker när det mynnar ut i slänterna mot sjön. Också detta problem åtgärdas nu i samband med arbetena med strandpromenaden, vilket under flera år varit ett starkt önskemål från ledningen för Hildasholm.

Genom arbetena med strandpromenaden får Hildasholm dessa positiva åtgärder "på köpet", vilket inte Ingemar Blomqvist nämner i sin artikel.

Jag är övertygad om att såväl strandpromenaden, som anläggandet av en japansk park i området kommer att gagna verksamheten på Hildasholm. Fler människor kommer att få anledning att besöka området och då inspireras att slinka in på Hildasholm, om så bara för att njuta av en korg med kaffe eller te, eller för att ta del av de vackra trädgårdarna.

Kommunen arbetar med ett långsiktigt mål att förstärka hela området med Kyrkuddarna och Lugnet som ett starkt aktivitets- och besöksområde*) vad gäller kultur och sport. Aktörer inom området ser fördelarna med att gemensamt attrahera fler besökare och därmed öka intäkterna i sina verksamheter.

Det är förvånande att Ingemar Blomqvist inte ser dessa positiva möjligheter för Hildasholm. Tvärtom vill han inför besökarna, på grund av strandpromenaden, smutskasta dem, som han kallar "okunniga, okänsliga, kulturpolitiska flåbusar", som initierat projektet.

Jag tror inte på det sättet att arbeta, om man vill vara en medspelare för utveckling. Jag vet att ledningen för Hildasholm inte delar Ingemar Blomqvists uppfattning, såsom den förs fram i artikeln. Jag vet att man istället samverkar med kommunen och andra aktörer i området för att nå fler besökare och skapa ökade intäkter.

Jag vet också att idén om en strandpromenad har backats upp av många leksandsbor, företagarföreningen och besökare under de år planeringen pågått. Dessutom är jag övertygad om att den kommer att bli mycket uppskattad i framtiden, och vara något som Leksand kommer att marknadsföra - tillsammans med övriga besöksmål i området.

BO PETTERSSON

Mer läsning

Annons