Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandnära boende

Annons

Hur många är det som känner till att kommunen har en egen bostadsförmedling med kösystem vid sidan om det kommunala bostadsbolaget Ludvikahem?

-Jag tror nog att de flesta känner till det, säger Kerstin Edström, hyreshandläggare vid kommunen.

Hon medger att bostadsförmedlingen inte har marknadsförts på något sätt. Det finns till exempel ingen information på kommunens hemsida.

Inte ens Bo A Johansson, mångårig hög chef vid Ludvikahem, har vetat om att kommunen har en egen bostadsförmedling.

-Har de det? blir hans spontana svar när tidningen upplyser honom.

-Jag ser inget konstigt i det, fortsätter han. De måste väl ha någon som talar om att det finns lediga bostäder. Men om vi fick en förfrågan skulle vi säkert kunna förmedla bostäderna åt kommunen. Vi klarar ju att förmedla våra egna 3400 bostäder.

Kerstin Edström:

-Kommunen har sammanlagt 199 lägenheter och bostäder varav 105 ligger i Fredriksberg. I de övriga som ligger i Ludvika ingår Ängsgårdens servicehus med 48 lägenheter.

Men bland bostäderna finns alltså även Tryggska huset. Ett hus i två plan i bra skick med sjön Haggen bara några tiotal meter bort. Huset består av fyra rum och kök på 130 kvadratmeter.

Innan kommunens förra tekniska chef Jan Hansson flyttade in här 1 juli 1996 rustades fastigheten.

-Huset tilläggsisolerades, det gjordes nya eldragningar och lades på nytt tak, grunden dränerades om och det drogs in kommunalt vatten- och avlopp. Materialkostnaden blev 162 000 kronor. Arbetena utfördes till största delen av beredskapsarbetare som kommunen tagit in, berättar Arléne Eneroth, ekonomisekreterare.

Den 30 juni 2005 flyttade Hansson ut och sedan dess har det stått tomt i avvaktan på politiskt beslut om fastigheten ska säljas eller fortsätta att hyras ut.

-Efter att det bestämdes att den skulle hyras ut har vi vänt oss till de 55 personer som står i vår lägenhetskö med erbjudande om att hyra bostaden, förklarar Kerstin Edström.

Den som ställer sig i kommunens bostadskö får ange vilken slags bostad man är intresserad av. Med utgång från dessa uppgifter får personen sedan maximalt tre erbjudanden och därefter åker man ut från listan.

-Den som vill kan förnya sin ansökan men hamnar då sist i kön. Den som har funnits med längst i kön har gjort det sedan 1997. Vi vet att de som står med på listan fortfarande är aktuella eftersom vi går ut med en förfrågan till alla en gång om året.

Den som vill hyra Tryggska huset får betala 7 688 kronor i månaden i varmhyra för det eluppvärmda huset. Om fler nu kommer att ställa sig i kö i förhoppning om att få hyra huset i Räfsnäs, vågar Kerstin Edström inte sia om.

-De som vill hyra av kommunen måste sköta sig. Innan vi skriver kontrakt kollar vi att personen inte har hyresskulder eller andra skulder.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons