Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stranden försvinner

Annons

Förr reglerades älvens vatten ett par gånger om året. Numera sker det veckovis. Det här sliter på stränderna och det är något som byborna i Söder Rälta fått erfara.

För tre år sedan byggde man en fin ångbåtsbrygga nere vid älven. Då slutade bryggdelen in mot land långt uppe på fast mark. I dag är det inte många decimeter fram till nuvarande strandslänten.

- Titta här! Lantmäteriets gamla mätpunkt. Den låg långt upp på land förr, nu håller den på att ramla ner i älven, visar Lars-Erik Lindh, ordförande i byalaget.

Vid senaste bymötet informerades om planerna att förstärka strandkanten och förra veckan fick man strandskyddsdispens av byggnadsnämnden.

Arbetet kommer att dra igång till hösten.

- Vi hade först planer på att börja redan i vår, men det måste vara tjäle, så vi får vänta till i höst, fortsätter Lars-Erik Lindh.

Meningen är att man ska jämna till strandkanten och förstärka med sten.

- Vi har fått ett muntligt löfte om att få 63 750 kronor från Siljans vattenregleringsfond. Sedan har vi också ansökt om EU-bidrag från Framtidsutsikt Siljan.

Sedan blir det också hårt arbete för byborna.

- Nog finns det arbete för den som vill vara med, säger Lennart Gärdsback.

- Helt säkert är i alla fall att det blir en träffpunkt här nere, precis som när vi byggde bryggan, fyller Leif Holmgren i.

När man ändå är i farten så har Söder Rälta även planer på att skaffa sig en egen strandpromenad. Den i dag gamla och snåriga stigen mellan älven längs ån upp mot vägen mot Djura ska rustas.

- Det är väl inte bara Leksand som ska ha en Solvända! Vi satsar på "Solvändan Rälta", säger hamnkaptenen Stig Törnqvist.

ANNKI HÄLLBERG 0247-79 20 31

Mer läsning

Annons