Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandbergs får exklusiv flagga

Annons

Mikael och Titti Strandberg, från Särna, är de första svenskar någonsin att få bära Explorers Clubs mytomspunna flagga när de om bara två månader påbörjar sin nästa expedition.

Med på expeditionen kommer också 20-årige Johan Ivarsson från Malung att vara.

Denna expedition går genom 350 mil av Sibiriens mest glest befolkade och kallaste område. Längs floden Kolyma ska expeditionen till fots, på skidor och eventuellt någon sträcka med båt, transportera sig under ett helt år. Medeltemperaturen på vintern i området är minus 35 grader.

Förhoppningsvis kommer Explorers Clubs flagga att värma lite extra då expeditionens medlemmar kryper in i tältet på nätterna för att sova.

Den berömda flaggan betyder att Explorers Club anser att expeditionen är vetenskapligt värdefull och av stor betydelse för människans framtid och överlevnad. Förutom sina egna vedermödor under resans gång ska de tre också dokumentera de människor som lever i området och deras samspel med naturen och det moderna samhället.

Ingen svensk har tidigare fått bära flaggan. Den har följt med Edmund Hillary som var den förste att bestiga Mount Everest, Robert Peary till Nordpolen, John Glenn till månen och andra stora upptäcktsresande.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons