Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strålningen gör oss sjukare

Annons

- I dag finns förmodligen ingen full kunskap om strålningsriskerna. Beslutsfattarna borde vidta den försiktighetsprövning, som finns reglerad i miljöbalken när de tar ställning till en utbyggnad, säger Olle Johansson. Åhörare på hans föreläsning var ledamöter i miljö och byggnadsnämnder samt intresserad allmänhet.

Han vill inte strö omkring "skrämmande provokationsrubriker" utan är angelägen om att endast redovisa de fakta om strålningsrisker, som hittills presenterats i den ännu ganska unga forskningen kring mobiltelfonens mikrovågsstrålning.

I sin föreläsning visade han upp tio-talet olika forskningsraporter. Rapport för rapport gick han sedan igenom vilket riskpanorama som föreligger för individer.

Sammanfattningsvis konstaterar han strålningsexponering under en timma ger effekter som "känns synnerligen oroväckande".

Minskad effekt hos hjärnan att stå emot gifter, ökad risk för hjärntumör, lymfcancer och andra epidemiska cancerformer samt trötthet och utbrändhet är några teorier.

Bristen är att forskningsresultaten ännu inte kan ge några definitiva garantier för eller emot. Forskningen har främst bedrivits på råttor och möss eller mindre cellsamlingar som utsatts strålning under kortare tid. Skillnaden är att dagens människa påverkas av strålning dygnet om från högmaster, länksystem för radio och tv, spisar, dammsugare, dataskärmar med mera.

Olle Johansson pekar på historien som facit. För cirka 80 till 90 år sedan bedyrades att kosmisk strålning och radium var ofarligt. På 50-talet röntgades barnens fötter för att hitta rätt skostorlek och under 60-talet bar var och varannan armbandsklockor med digitaliska siffror på urtavlan. Alla dessa företeelser är helt otänkbara och förbjudna i dag. Samma facit torde föreligga kring dagens olika teorier om 50 år.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons