Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strålande invigning av Säfsenveckan

Annons

Arrangemanget inleddes med en friluftsgudstjänst som hölls av komminister Mikael Aspelin.

Han talade bland annat om de värden som ännu går att hitta på landsbygden men som gått förlorade på större orter.

- Liksom bibeltexten för den här söndagen som handlar om gemenskap och att hitta hem, har människorna här lyckats hitta ett speciellt sätt för att få vardagen och livet att fungera.

- Själv har jag nyligen upplevt det genom att få hjälp från en rörmokare på midsommarafton och hjälp med en container på en söndag.

- Här ser man till att hjälpa var-andra på ett alldeles speciellt sätt, berättade Mikael Aspelin.

Monika Andersson, vikarierande kantor, var dagen till ära klädd i folkdräkt. Hon ackompanjerade till några av de kända sommarpsalmerna som denna dag passade extra bra att sjunga. Tillsammans med Inge Godtland från Röros i Norge underhöll hon också på fiol. De spelade någ-ra folkmusikstycken från länet.

Landshövding Ingrid Dahlberg tillträdde sin tjänst för ett år sedan och hon tycker att det varit ett mycket spännande och lärorikt år.

- Jag har lärt mig mycket under det här året. Det är mycket spännande som händer här i Dalarna. Det är roligt att få möjlighet att bekanta sig med just den här del-en genom denna invigning, sa landshövdingen.

Ingrid Dahlberg tyckte att ortsnamnen på de byar som deltar i arrangemangen under Säfsenveckan var spännande och fantasieggande. Hon talade också om den blandning mellan gammalt och nytt som de olika aktiviteterna under veckan bjuder på.

- Det är viktigt att lyfta fram det gamla med det nya. Jag ser att under veckan finns allt från mountainbike, kolning i mila, bakning och fotbollsturnering, en mångfald av aktiviteter som skapar nya traditioner men behåller rötterna i bygdens historia, sa Ingrid Dahlberg.

Landshövdingen uppmärksammade också vikten av att inte bara värna om och arbeta för bygden under en vecka per år. Detta ansåg hon sker i Säfsnäs genom bland annat projektet Säfsenskogarna. Ett projekt som hon senare under dagen fick ytterligare information om.

- Jag ser här att ni tagit vara på bygdens utvecklingspotential genom att tillsammans - företagare, föreningar, kommun och människor - skapa och ta tillvara naturen och kulturarvet, sa landshövdingen vidare i sitt inlednings-tal.

Hon menade också att genom arrangemang som Säfsenveckan, projektet Säfsenskogarna och andra besöksattraktioner skapas förutsättningar för att utveckla bygdens näringar. Framtidstro heter projekt Säfsenskogarnas utställning. Ett namn som landshövdingen ansåg även skulle kunna stå som ett motto för aktiviteterna runt Säfsenveckan.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons