Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straffbart lämna skrotbil i naturen

Annons

Alla länets kommuner, utom Säter, Ludvika och Falun som valt att avstå, deltar i den rikstäckande kampanjen som nu kommit till Dalarna.

Bakom kampanjen står stiftelsen Håll Sverige rent i samarbete med Folksam.

- Det är inte acceptabelt att folk överger sina uttjänta bilar. En skrotbil innehåller miljöfarliga ämnen som sprids när bilen bryts ned, säger Lars Alm, kampanjansvarig på Håll Sverige rent.

De miljöfarliga ämnena är till exempel kvicksilver och olja. Kvicksilver från en enda skrotbil räcker för att förgifta en kvadratkilometer stor sjö. Också bensin, motorolja och glykol förstör vattenkvaliteten i sjöar, vattendrag och brunnar. Tungmetaller som bly och kvicksilver bryts inte ned utan stannar kvar i marken och lagras i växter och organismer. En skrotbil klassas därför som miljöfarligt avfall.

När Assistancekåren rycker ut och bärgar gamla skrotbilar som dumpats på olika platser och där det inte går att spåra ägaren får skattebetalarna stå för notan.

- Det är inte riktigt. Ägaren ska själv betala kostnaden, säger Lars Alm.

Målet med kampanjen är att ändra folks beteende och informera om att det är ett miljöbrott att dumpa sin bil. Ett miljöbrott som kan ge upp till två års fängelse.

För att statuera exempel kommer ett antal fall att tas upp av miljöåklagare.

- Det kanske kan göra folk småskraja, säger Lars Alm.

Att skrota en bil hos en auktoriserad bilskrotare kostar cirka 1 300 till 1 400 kronor. Skrotbilspremien är i bästa fall på 1 700 kronor. Men att höja premien är ingen lösning enligt Lars Alm.

- Då höjer skrotarna bara skrotningsavgiften.

Per Plog är biltekniker på Folksam i Dalarna. Han ser många bilar ute i naturen. Man räknar med att det i länet finns 15 000 skrotbilar uppställda på olika platser.

Allra värst tycker han att det är norr om Siljan.

- Skrotbilarna är en tickande miljöbomb, säger han.

Den som har en uttjänt bil eller har hittat en i naturen kan under kampanjen, som pågår till 2006, ringa 020-75 76 00 så hämtas och skrotas bilen gratis. Någon skrotningspremie utgår inte.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons