Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straff för rattfylleri

Annons

Rattfyllon skiter i hur bilen rullar på vägen. Han bara tutar och kör utan att väja för ett annat fordon eller för en människa.

Hans bedömningsförmåga/kapacitet är i nivå med ett nyfött barns dito. Sjukdom eller självförvållad delirium, det är frågan?

Läkare, lekmän och jurister har diskuterat, remitterat och stämplat tillståndet som alkoholism och sjukdom.

Alltså som en förmildrande omständighet i samband med bilkörning och med låg straffsats som påföljd. I regel ett straff som ger fri mat och husrum samt ett dagligt friskluftsintag i en välstädad park, men utan rehabiliterande åtgärder.

Vad ska man ta till för att motverka rattfylleri och vilka straffskalor ska man ta till för att straffa en rattfyllerist så att han blir botad och blir en ansvarsmedveten medborgare?

Övriga samhällsmedborgare måste i alla fall skyddas mot drogade personernas illgärningar.

Ett tidsbegränsat fängelsestraff av den här digniteten godkänns inte av det allmänna och är i regel inte heller rehabiliterande.

Men om straffsatsen kompletteras med påtvingande rehabiliterande åtgärder vilka även tillåter att körkortet återfås under rehabiliteringsåtgärden så torde straffåtgärden tillfredsställa både allmänheten och den straffade.

Rehabiliterande åtgärder bör naturligtvis innehålla både samhällstjänst och vård i form av avvänjning samt ekonomiskt ansvar för orsakad skada. Båda dessa innehåll måste bevakas professionellt av kunniga människor.

OLAVI TIMONEN

Mer läsning

Annons