Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stövlarna for långt i Aspeboda

Annons

För åttonde året i rad travade en glad skara på ett 30-tal personer in i skogen i Aspeboda för att delta i eller bara åse den prestigefyllda stövelkastningstävlingen.

Varför hittar man på någonting sådant här?

- Tja, så länge människan funnit har hon tävlat och lekt, det hör till vår kultur, så stövlekastningen är ett naturligt inslag när vi träffas så här, säger Aspeboda hembygdsförenings ordförande Sven Haglöf.

Före själva kastningen stärkte sig kastare och åskådare med kolbullar och stekt fläsk med lingon som Gun-Britt Fahlström och Karin Bergvall flinkt langade ur laggarna.

För att ytterligare höja stämningen fattade Jonny Hjortman sitt klaver och drog fram bland annat Dan Anderssons älskade visor.

Sedan var det dags att kasta åstad de gummiartade fotbeklädnaderna som sett sina bästa dagar och bergis inte höll tätt längre.

Kastarna ställde sig med rumpan i vädret för att mellan benen baklänges svinga iväg stöveln mot en pinne. Reglerna var enkla. Den som hamnade närmast vann och en riktig femetta fick den som lyckades få stöveln att fastna på pinnen. Fast det lyckades ingen med.

Det var skratt och skämt och småpikar över mindre lyckade kast och sådana fanns det många av.

Alla undrade hur de allra bästa kastarna skulle klara sig i år. Bo Olsson har de senaste åren varit oslagbar vinnare och fått sitt namn ingraverat i den gyllene vandringsstöveln fyra gånger i rad. Damkastaren Gun-Britt Fahlström har lyckats vinna lika många gånger.

Men nu gick det inte för mästerkastarna och Bo Olsson kom till och med sist.

- Han har lagt av sig ordentligt, säger Sven Haglöf.

Vann herrklassen gjorde i stället Torsten Dicander. Tvåa blev Per-Arne Westlund och trea Nils Kristoffersson.

Damklassen vanns av nybörjaren Britt Holmqvist. Tvåa blev Catharina Dicander och trea tidningens utsända Katarina Rudbeck som heller aldrig svingat en stövel.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons