Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stövar-SM en fullträff för Ruff

Annons

Efter att ha tumlat runt med en räv den första dagen och en hare den andra, belönades Ruff med ett SM-silver. Vann gjorde hamiltonstövaren Raja med ägarna Per-Olov och Marie Grundström från Säter.

Vägen fram till SM-silvret blev lite slingrig för Ruff. Vid kretsmästerskapet Orsaprovet på hemmaplan kom han sexa och tog sig med nöd och näppe vidare till DM i Ramsberg, Örebro län.

- Men där gick det bättre och Ruff tog en andraplats. Med den placeringen var han kvalificerad för SM, berättar Per Wiklund.

Vid SM i Sollefteå hade det regnat hela natten före första provdagen. Några harslag kom man inte i kontakt med, men klockan 11.20 öste Ruff på för fullt.

- Det visade sig att han hade en räv på gång och efter 84 minuters drevtid gick räven in i ett klippgryt.

Förutom drevtiden kammade Ruff hem 60 egenskapspoäng, vilket räckte till en tredjeplats den första dagen.

Den andra tävlingsdagen bjöd på en klar och fin morgon. Tyvärr var det också ett par minusgrader, vilket gjorde att harslagen "frös inne" och inte satt ihop. Läget försämrades ytterligare efter soluppgången då en tjock dimma drog in över provrutan, slog ner och frös till.

Ruff jobbade på och när klockan var kvart över ett reste han en hare.

- Drevet gick tapptfritt och haren sågs sju gånger innan vi blåste in hunden klockan tre. Då hade Ruff drivit 105 minuter och hade säkert klarat full tid, 120 minuter, om vi inte tvingats avsluta, säger Per.

En som njöt av drevet var domaren Kenneth Antonsson från Blekinge.

- Det finns knappt några skogsharar kvar i Blekinge och varje gång som Kenneth såg den vita haren kom det spontant "Oh, vad den är vacker".

Även den andra provdagen gav 60 egenskapspoäng och totalt räckte Ruffs insats till en andraplats.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons