Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöttar hockeyn för att locka unga

Annons

Centern startar en ungdomsavdelning i Gagnef.

Samtidigt gör partiet en satsning på - idrott.

- Anledningen till att vi som första politiska parti gick in som matchvärd för en Leksands IF-match var att vi vill nå åldersgrupper som i dag inte är särskilt politiskt engagerade, förklarar Fredrik Jarl, ombudsman för centerpartiet i Dalarna.

Centerdistriktet och partiets kommunkretsar i Gagnef, Leksand och Rättvik ställde upp som matchvärd och genomförde olika aktiviteter när Leksands IF i går kvalspelade mot Skellefteå.

- Vi vill naturligtvis stötta LIF, men tycker också att det är viktigt att synas i andra sammanhang än de rent politiska. Dessutom är det här ett sätt att marknadsföra tre centerledda framgångskommuner. Gagnef, Leksand och Rättviks kommuner har en god ekonomi, positiv inflyttning och fina befolkningssiffror, säger Fredrik Jarl.

Anki Enevoldsen, ordförande i Gagnefskretsen, tycker att det är viktigt att förnya de politiska arbetsformerna och att föra en dialog med väljarna i andra sammanhang än de typiskt politiska.

- Vi vill vara där invånarna är och visa att politik är mer än partigruppsmöten och sammanträden, säger hon och påpekar att det behövs ett bredare kommunalpolitiskt engagemang och en föryngring av politikerkåren.

- Medelåldern på kommunfullmäktiges samtliga ledamöter i Gagnef är över 50 år. Med tanke på skolärenden och andra ungdoms- och framtidsfrågor vore det bra med fler unga politiker i de beslutande organen, tycker Anki Enevoldsen.

I syfte att intressera fler för politik startas därför en CUF-avdelning i Gagnef. Avdelningar har nyligen startats i Avesta och Mora. Sedan tidigare finns det avdelningar i Borlänge, Falun och Kvarnsveden.

- Det finns ett intresse både i Gagnef och övriga Dalarna. På två månader har vi fått 150 nya medlemmar, säger Lisa Falk, ombudsman för CUF i Dalarna.

Hon har framfört önskemål om att som en förberedelse för avdelningsbildandet få komma till Mockfjärdsskolan och informera om politik i allmänhet och centerns politik i synnerhet.

- När jag tidigare gjort skolbesök har det inträffat att elever deklarerat att de haft andra politiska värderingar än de jag representerar. Då har jag hjälpt dem med adresser till andra ungdomsförbund. I ett läge när intresset för politik minskar är det viktigt för den framtida demokratin att vi försöker att vända trenden genom att öka det politiska intresset och engagemanget bland ungdomarna, anser Lisa Falk.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons