Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort svinn av vatten

Annons

Det produceras 984 000 kubikmeter vatten i Säters kommun varje år men det är bara 585 000 kubikmeter som debiteras. Kommunen har räknat ut att det pågår ett svinn av vatten på 40 procent.

- Det är stora investeringar som krävs i framtiden för att renovera hela nätet. Men det är ett arbete som spänner över många år vad gäller både arbete och ekonomi, säger Sven Gunnar Håkansson (c), kommunalråd, Säters kommun.

Det förberedande arbetet med renovering av vatten och avloppsnätet är uppdelad i tre olika avsnitt varav det första handlar om vilken standard nätet har. En annan fråga handlar om vilka investeringar som behövs för att nå up till en kommande ny lagstiftning.

Frågan är vilka förändringar som krävs för att nå upp till dels den egna svenska lagstiftningen och miljömål, dels EU:s direktiv för verksamheten. Dricksvatten är sedan länge klassat som livsmedel.

Nittio procent av Säters vattenledningar är äldre än trettio år och det gäller även avloppsnätet.

I årets investeringsbudget finns bara 400 000 kronor avsatt för arbetet. Frågan är om den nya verksamheten ska ekonomiseras vid sidan av den kommande kommunala budgeten.

- Taxan kommer troligtvis att höjas i framtiden, säger Sven-Gunnar Håkansson.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons