Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort sug efter bredband

Annons

- Det strömmar dagligen in förfrågningar, berättar vd:n Birger Mossberg, som nu hoppas på en kommunal upphandling av bredbandsnät.

Kommunen väntas under det andra kvartalet genomföra upphandlingen.

- Innan vi vet om det blir vi som får uppdraget eller inte, så är det svårt för oss att dra på oss kostnader för en utbyggnad, förklarar Birger Mossberg.

I dag är 170 kunder, varav 15 företag, anslutna till Gagnefs Elverks radiolänkstationer, som finns utplacerade på flera höjder runt om i kommunen.

- Vi täcker Bäsna, Djurmo, Djurås, Gagnef, Björbo och delar av Sifferbo. De delar av Sifferbo vi inte når ligger i radioskugga, berättar Birger Mossberg.

Även vissa andra delar av kommunen är svåra att nå med radiolänkstationerna. En del är skymda av exempelvis berg, eller ligger för avsides för att täckning genom radiolänk ska vara möjlig.

Bland dem som gärna vill ha bredband genom Gagnefs Elverk finns invånare i Ål-Kilen och Djura, som båda hör till Leksands kommun.

- Båda orterna ligger lite för långt från våra sändare, men vi har gjort försök att hyra in oss med en sändare på en mast i Djura, men fått nej, säger Mossberg.

Mockfjärd och Dala-Floda är de av Gagnefs kommuns orter som helt saknas i elverkets radiolänknät.

Birger Mossberg berättar att en utbyggnad innebär stora kostnader. Elverket avvaktar därför den kommunala upphandlingen innan beslut kan tas om en eventuell utbyggnad.

- Får vi det kommunala uppdraget blir kalkylen en helt annan. Då kan det bli fråga om att bygga upp en kombination av radiolänk och optofiberkabel. Det kan ge fler möjlighet att få bredband, framhåller han.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons