Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort stöd för kameror

Annons

Frågan att låta montera upp övervakningskameror i Borlänge har diskuterats en längre tid.

Kommunledningen arbetar sedan några månader med att skriva en ansökan till länsstyrelsen om tillstånd att sätta upp kameror i centala Borlänge.

Den kommer troligtsvis att skickas in under hösten och kommunens förhoppning är att kamerorna ska vara i drift under 2007.

- Vi har inte skickat in ansökningen ännu eftersom vi måste vara färdiga med samtliga förberedelser. Tillståndet gäller i ett år och börjar gälla den dag beslutet fattas och då vill vi vara färdiga med samtliga förberedelser, säger Sonja Sahlin, vid det lokala brottsförebyggande rådet, Brå, i Borlänge kommun.

Ur säkerhetssynspunkt finns flera vinster med övervakningskameror, hävdar Sonja Sahlin. För utom att det har en dämpande effekt på brottslighet är det lättare att utreda brott och förhindra pågående brott.

- Det innebär en trygghet att ha övervakningskameror. Sannolikt hade polisen kunnat indetifierat de gärningsmän som dödade en ung man i centrala Borlänge 2003 om det funnits övervakningskameror. Nu blev det bara en fällande dom och den mannen dömdes för grov misshandel.

Andra städer i landet har redan låtit montera upp övervakningskameror. Bland andra har Malmö kommun gjort det.

- Där gjorde man det för att i första hand stävja narkotikabrott och man har lyckats att få bort den brottsligheten från torget, men den flyttar givetvis till någon annan plats, säger Sonja Sahlin.

Ur integritetssynpunkt tror Sonja Sahlin att övervaknings- kamerorna inte kommer att ut-göra något problem.

- Det är ingen ständig övervakning av skärmarna, det är först när något har hänt eller är på väg att hända, som man tittar på kameraupptagningarna. Dessutom går det att ställa in kamerorna på ett sådant sätt att de inte filmar över gatuplanet, säger hon.

En butiksägare som blivit utsatt för skadegörelse är Ola Sundberg:

- Självklart är jag för övervakningskameror. Den som är rädd för kameror har något att dölja, säger Ola Sundberg, som äger Intersportbutiken på Stationsgatan.

Bo Sandström, som arbetar vid Centrumföreningen, är övertygad om att övervakningskameror ökar tryggheten i centrala Borlänge.

- Vi vill stärka tryggheten i centrum. Genom åren har det förekommit mycket skadegörelse och misshandel. Efter klockan 18 är centrum stängt.

- Vi vill visa att vi menar allvar och har idag säkerhetsutbildning för våra företagare. Vi har också inlett samarbete med polisen, socialförvaltningen, Brå och vaktbolaget. Jag har inte hört att någon av våra 80 medlemmar inte ställer sig bakom förslaget att låta montera upp övervakningskameror, säger Bo Sandström.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons