Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort säkerhetspådrag i Bangkok

Annons

Under bevakning av 10|000 poliser började demonstranter mot Thailands militärjunta på lördagseftermiddagen samlas i Bangkok. Demonstrationen väntades bli den största sedan kuppen i september förra året.

Ytterligare 13|000 soldater sades vara satta i beredskap och nyckelbyggnader hade särskilt stark bevakning.

Arrangörerna hoppades att minst 50|000 demonstranter skulle sluta upp.

På fredagen talade den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra för blott andra gången till sina anhängare. Thaksin befinner sig i exil i London och det inspelade talet visades för tusentals sympatisörer på storbildsskärmar i Bangkok. Förvaltningsdomstolen har förbjudit Thaksin att verka politiskt de kommande fem åren men i talet uppmanade han militärjuntan att tidigarelägga det utlovade parlamentsvalet. Han lovade också att försvara sig mot de korruptionsanklagelser som riktats mot honom.

Den av juntan tillsatte premiärministern Surayud Chulanont sade på lördagen i en tv-intervju att han är redo att förhandla för att få slut på den politiska turbulensen i landet.

En av Thaksins allierade, Jatuporn Prompan, som deltog i förberedelserna för demonstrationen, svarade att protestaktionen inte skulle avblåsas.

Thaksins populära parti, Thai Rak Thai, har upplösts av Thailands förvaltningsdomstol, eftersom partiet bröt mot vallagen i förra årets val.

TT

Mer läsning

Annons