Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort ras för vänstern

Annons

- Jag är inte överraskad. Nedgången var väntad. När en politiker som är ett föredöme gör något som känns som ett svek så faller det tungt på partiet, säger vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethraeus.

Temos väljarbarometer för januari pågick när det avslöjades att skattemyndigheterna slagit ner på vänsterledarens deklaration och gett henne ett skattetillägg.

Många av väljarna gick direkt över till ett annat parti, främst s eller mp, eller uppgav inget parti alls till Temos intervjuare.

Under mätningens första dagar 20-22 januari - före Schymanavslöjandet - låg vänsterpartiet på nära elva procent, vilket var en klar uppgång från föregående undersökning.

Efter det att affären blivit känd sjönk väljarstödet till sju procent under de återstående mätningsdagarna 23-29 januari.

Nedgången är enligt Temo statistiskt säkerställd.

- Men de långsiktiga effekterna för vänsterpartiet är en helt öppen historia, säger Temos opinionsansvarige Arne Modig till Dagens Nyheter.

Zethraeus säger att vänsterpartiet nu måste inrikta sig på att återupprätta förtroendet genom att ''gång på gång upprepa att partiets skattepolitik är densamma, att partiet inte ändrat åsikt när det gäller ekonomisk brottslighet''.

- Vi har en väldigt viktig roll att spela i flera centrala frågor, Irakkriget, EMU-frågan, kvinnolönerna och ohälsan, säger hon.

Sammantaget under hela mätningsperioden hamnar vänsterpartiet på 8,7 procent, en procentenhet lägre än i decemberbarometern.

Bland de övriga partierna finns inga statistiskt säkerställda förändringar.

Folkpartiet går fram med 1,8 procentenheter och centern med 1,4. Kristdemokraterna tappar 1,5 och moderaterna 0,8.

Partiernas siffror i procent med förändringen från förra mätningen inom parentes:

Socialdemokraterna 40,8 (-0,3), moderaterna 17,9 (-0,8), folkpartiet 15,0 (+1,8), vänsterpartiet 8,7 (-1,0), centern 6,3 (+1,4), kristdemokraterna 6,3 (-1,5), miljöpartiet 3,6 (+0,4).

Temo intervjuade 1 596 personer om vilket parti de skulle rösta på om det var riksdagsval i dag.

Mätningen publiceras i Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet. (TT)

TT

Mer läsning

Annons