Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort medlemsras hotar DA-sällskapet

Annons

Den strandade årsstämman på Brunnsvik i maj månad lär ha hållits under kaotiska former. Uppgifter vill göra gällande att ett omfattande medlemsras kan vara förestående.

En av de som allvarligt överväger att vända DA-sällskapet ryggen är kände trubaduren och Dan Anderssontolkaren Björn Jadling. Han var dessutom en av initiativtagarna när Dan Anderssonveckan startade på 80-talet.

Förra sommaren blev det stora rubriker i tidningen när han plötsligt manövrerades bort som programledare för det populära arrangemanget Visorna vid Bränntjärn.

Ordförande Torsten Pettersson tog personligen över tillsammans med förre socialchefen i Smedjebacken, Håkan Jansson.

De trogna deltagarna blev mycket ledsna och en protestlista fylldes snabbt med massor av namn. Kravet var att Jadling skulle få vara kvar. Nu, ett år senare, har han av en händelse fått veta att han tagits till nåder inför årets visfest vid Bränntjärnstorpet.

- Men så blir det inte, säger Jadling och hänvisar till att han redan är bokad för en konsert i Törbergets kyrka mellan Trysil och Elverum i Norge den dagen.

Vid samtalet med Jadling får man uppfattningen att turbulensen är resultatet av långvarig söndring inom detta mycket ansedda litterära sällskap. Det hela lär ha sin upprinnelse i när förre ordföranden, värmlandsartisten Gunde Johansson, avled 1995.

- Efter hans bortgång kom Pettersson in på ett fyllnadsval. Det var meningen att han bara skulle sitta perioden ut, men han har helt enkelt bitit sig fast vid uppdraget, säger Jadling.

- När det har kommit upp olika förslag till ny ordförande har dessa underkänts av valberedningen. Det är ungefär som att han ska sitta på ordförandeposten så länge han själv vill. Så har jag uppfattat det hela, berättar han vidare.

Enligt Jadling är det många som under de gångna sju åren har räknat med att det skulle bli en ny person vid sällskapets roder.

- Han verkar så fixerad och vägrar att lämna ordförandeskapet. Det var en av anledningarna till att jag själv lämnade styrelsen. Jag och Birgitta Ahrås gick samtidigt, fortsätter Jadling som nu överväger om han även ska frånsäga sig sitt medlemskap.

- Nu har vi snart kommit så långt från Dan Anderssons anda som man kan komma. Det känns inte seriöst längre, slutar Jadling med ett beklagande.

NLT gjorde under onsdagen upprepade försök att nå ordförande Torsten Pettersson, Bollnäs. Han var emellertid inte anträffbar för en kommentar.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons