Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort lidande bakom Irakskadestånd

Annons

En familj som utplånats i sömnen, ett lekande barn som dödats av en förlupen kula. Ohyggliga uppgifter präglar de hundratals skadeståndskraven på USA:s krigföring i Irak och Afghanistan.

Dokumenten från försvarsdepartementet i USA begärdes ut av medborgarrättsrörelsen ACLU och publicerades på internet i torsdags. De ger detaljer ur några av de skadeståndsanspråk och beslut som finns kring förluster orsakade av USA:s krigföring.

Enligt en talesman för amerikanska armén har sammanlagt 31,6 miljoner dollar (cirka 220 miljoner kronor) i skadestånd betalats ut till civila i Irak och 720|000 dollar (nästan 5 miljoner kronor) har gått till Afghanistan.

Ungefär vart femte skadeståndsfall rör civilpersoner som dödats nära vägspärrar eller amerikanska fordonskolonner.

Dokumenten beskriver fruktansvärda händelser.

En man från Saladin-provinsen i Irak har anmält att amerikanska styrkor avlossade mer än 100 skott mot hans sovande familj och dödade hans mamma, pappa och bror. Armén tar på sig ansvaret för händelsen och har betalat ut två skadestånd, varav ett som ersättning för psykiskt lidande, på sammanlagt drygt 94|000 kronor.

En annan anmälan hade lämnats in av en man vars ende son blev skjuten till döds av amerikanska styrkor när han fiskade vid Tigrisfloden. Pappan nekades skadestånd, eftersom styrkan som sköt sonen genomförde en säkerhetsinsats. Därför anses fallet vara en krigsolycka och ett undantag.

Ett skadestånd på omkring 28|000 kronor betalades ut till en familj för att en missriktad kula från en soldat dödade familjens 7-årige son när pojken var ute och lekte utanför sitt hus. Enligt anmälan kom soldater till pojkens begravning och bad om ursäkt, men armén tog sedan ingen ny kontakt.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) tycker att såväl antalet civila förluster orsakade av amerikanska soldater som standarden för hur skadestånden betalas ut är "mycket oroväckande".

I ett pressmeddelande skriver HRW att av drygt 500 familjer som kräver skadestånd för sina dödade anhöriga får endast en tredjedel ersättning. Organisationen tycker inte heller att det i varje beslut om skadestånd är klart om rekommendationer kring skadeståndsbeslut från försvarets jurister har följts.

I november 2006 beräknade irakiska myndigheter att uppåt 150|000 människor hade dött av krigsvåld sedan den USA-ledda invasionen 2003.

TT

Mer läsning

Annons