Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort kromläckage hotade Lusbäcken

Annons

Ett större läckage av kromsyra upptäcktes vid ett företag på industriområdet söder om Bäckelund, för tre år sedan. Nu har föroreningen nått Lusbäcken. Men situationen är under kontroll.

-Det verkar som man hittat en bra lösning, säger kommunens miljöchef Lotta Olsson.

I mars 2003 uppstod en spricka i ett processkar hos företaget Swecrom AB i Borlänge. Kromsyra läckte ut. En sanering påbörjades omgående. Ungefär hälften av läckaget kunde tas omhand.

För att kontrollera spridningen av den kvarvarande föroreningen har 25 grundvattenrör installerats i den beräknade spridningsriktningen. Via grundvattnet har den kvarvarande föroreningen spridit sig ner mot Lusbäcken. Främst handlar det om sexvärt krom. På tre år har spridningsfronten förflyttats cirka 80 meter.

För att förhindra att den känsliga Lusbäcken skadas genomförs nu insatser med syfte att ta hand om resterande del av föroreningen. Grundvatten pumpas upp och behandlas. Ett arbete som beräknas ta minst ett år.

-Man har stoppat upp tillförseln och man ska fortsätta att ha koll så att inget händer. Nu har man gjort ett dike, vattnet pumpas tillbaka och det reduceras till trevärt krom, säger Lotta Olsson.

Det förorenade grundvattnet ska behandlas, och renas, på plats. Det sker genom en reduktion till trevärt krom, med hjälp av natriumditonit och därefter infiltreras vattnet, i anslutning till verksamheten.

Det grundvatten som pumpas upp ska reduceras så att sexvärt krom inte överstiger 0,1 milligram per liter. Hittills har ingen större påverkan skett på Lusbäcken.

-Får man inte stopp på det trycks det ut i bäcken. Det är ett ganska giftigt ämne som kan ha stora effekter på organismerna i bäcken, säger miljöinspektör Sören Nyström.

Han menar att man även lär ha kontroll på bäcken, för att vara säker på att den klarar sig undan föroreningar. Han konstaterar att alla vattendrag som ligger nära industriområden är i riskzonen.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons