Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för ungdomsfrågor

/
  • Våmhustjejen Sara Sjöberg, kårordförande på Högskolan Gotland, var moderator under konferensen,  Foto: Hans Olander
  • Tre huvudpersoner på konferensen är Ungdomsstyrelsens generaldirektör Per Nilsson, kommunalrådet Peter Helander och ungdomssamordnare Åke Nyström.  Foto: Hans Olander
  • Bland deltagarna på Ungdomskonferensen fanns 17 deltagare från Slovakien. Här ses Silivia Durechova ansvarig för ungdomsfrågor i städer och byar samt Martin Porkorny ansvarig för det nationella ungdomsprogrammet i hemlandet.  Foto: Hans Olander
  • Marielle Martinez och Malin Andersson från Katrineholm var två av 162 delegater från ett 40 tal kommuner i landet på konferensen.  Foto: Hans Olander

Annons

Ungdomskonferensen i Mora genomförs utifrån att Mora är "Årets ungdomskommun".

2001 startade Mora Ungdomsråd, MUR, en religiöst och politiskt obunden ideell förening av ungdomar i åldrarna 13-22 år.

Malin Andersson uppger att i Katrineholm planeras för att flytta in ungdomsverksamhet i de gamla lokstallarna.

- Här i Mora görs också en specifik satsning på ett Ungdomens hus i Rosa huset som är intressant att del av, fortsätter Malin.

Deltagarna på konferensen representerar drygt 40 kommuner, myndigheter och organisationer runt om i landet från Malmö i söder till Sollefteå i norr. Det finns även internationellt inslag med främst 17 delegater från Slovakien.

- Vi har haft en kontakt med Moras ungdomsarbete sedan något år, berättar Marin Porkony från Bratislava i Slovakien, ansvarig för det nationella ungdomsprogrammet i hemlandet.

I Slovakien är ungdomsdemokratin under uppbyggnad.

Moderator för ungdomskonferensen var Sara Sjöberg, bördig från Våmhus. Hon satt med i det första ungdomsrådet i Mora när hon var elev i årskurs åtta. 2006 var hon ordförande i Mora Ungdomsråd och numera studerar hon vid föremålantikvariskt program vid Högskolan Gotland. Där är hon kårordförande.

Under den första konferensdagen höll bland annat kommunalrådet Peter Helander inledningsanförandet, generaldirektör Per Nilsson från Ungdomsstyrelsen redogjorde för EU:s och Sveriges ungdomspolitik. Dessutom informerades om Region Dalarnas strategiska ungdomsarbete samt samverkan mellan stat och myndighet på arbetsmarknaden.

Sveriges ungdomsråd gav även sin syn ungdomars möjlighet att påverka sin vardag.

Mer läsning

Annons