Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för leden

Annons

Siljansleden invigdes 1979 och initiativtagaren, Björn Tegner, berättade för de församlade att upprinnelsen till leden var besöken hos farmor i byn Alvik.

- Utsikten över Byrviken och Öna väckte tanken på en vandringsled längs Siljans strand. Sedan blev det i stället en led på höjderna med utsikt över sjön, berättade Björn Tegner som också visade bilder från olika delar av leden.

Kommunerna kring Siljan har tillsynsansvar för den del av leden som går genom respektive kommun och ambitionen är att se över leden två gånger om året.

- Men det är inte alltid vi hinner det. Ofta blir det stickkontroller. Vi är beroende av att de som går leden talar om för oss om något behöver göras, sade Åke Danielsson som är en av dem som kontrollerar leden.

Magnus Breitholtz från Rättviks kommun höll med:

- Viktigt är också att märka ut direkt på kartan var på leden man upptäckt något. Det finns finfina kartor på turistbyråerna där leden är märkt, fyllde han i.

Mötet om Siljansleden var initierat av Friluftsfrämjandet, Studiefrämjandet och Svenska Turistföreningen, STF.

Bengt Klingberg, ny ordförande i STF Nedansiljan, berättade att Svenska turistföreningen centralt var intresserade av vandringsleden och föreslog en rejäl satsning på marknadsföring. Ett förslag som alla församlade stödde, men riktigt vem som ska ha ansvaret blev aldrig uttalat.

Följande förslag kom också fram på mötet:

- Paketlösningar med transport till leden, vandring och hämtning för dem som vill gå en kortare sträcka.

- Fler stugor eftersom dagens moderna människor kanske inte vill ligga i en slogbod som det finns fler av längs leden än stugor.

- Att cykelleden också ska framhållas och märkas ut där mountainbike krävs för att ta sig fram.

- Om vi hjälps åt kan det här bli riktigt bra, sammanfattade Ulla-Britt Larsson från Friluftsfrämjandet.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons