Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för friåret

Annons

Intresset för att ta ledigt från det ordinarie jobbet uppges vara stort och ansökningar droppar dagligdags in hos samordnaren på AMS (Arbetsmarknadsstyrelsen) i Falun.

Friår innebär, som tidningen tidigare utförligt redogjort för, att arbetstagare får chansen att ta ledigt från jobbet upp till maximalt tolv månader för att bara vara ledig eller ägna sig åt annat. Detta med en ersättning av 85 procent av aktuell a-kassa. Målsättningen är att långtidsarbetslösa, arbetshandikappade och invandrare ska erbjudas jobb som vikarier och därmed skaffa sig erfarenhet från yrkesliv.

En förutsättning för att reformen ska bli verklighet är att riksdagen säger formellt ja när ärendet går upp till behandling nästa månad.

Totalt i landet finns 12 000 årsplatser. Av dessa finns 359 i Dalarnas län.

- Det rasar in ansökningar hela tiden och det kan handla om upp till 60 per dag. Hittills har vi nu fått 672 sökande och det lär bli många fler, säger Gunnar Jönsson, registrator på AMS-kontoret.

Från Ludvika hade det på tisdagen inkommit totalt 47 ansökningar fördelade på 35 kvinnor och tolv män. Motsvarande siffror för Smedjebackens kommun var 22 fördelat på 15 respektive sju.

Hur många ansökningar som beviljas och hur urvalet ska ske är emellertid ännu en öppen fråga. All den stund det går att ta friår på deltid kan det bli flera personer som delar på en årsplats.

- Det tråkiga är att det inte finns klara riktlinjer redan från början, säger Leif Ydnäs som är samordnare för verksamheten i Dalarna.

- Vi kan därmed inte gå ut med någon information om hur vi kommer att prioritera. Nu har vi bara grundvillkoren som säger att det inte får föreligga något lasföreträde och att man måste ha varit anställd minst två år för att komma på fråga.

- Ett villkor är vidare att arbetsförmedlingarna ska kunna tillsätta vikarier. Att diskutera det med arbetsgivarna om en lämplig vikarie blir den svåra biten, befarar Ydnäs.

En viss vägledning i detta fall finns emellertid att tillgå i budgetpropositionen. Där framgår med all tydlig önskvärdhet att vikarierna för de som vill ha ledigt ska tas ur de prioriterade grupperna, det vill säga långtidsarbetslösa, vissa handikappgrupper och invandrare.

- Efter riksdagsbeslutet beviljar vi friår så långt pengarna räcker. För Dalarna finns det närmare 39 miljoner kronor för ändamålet, slutar samordnaren.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons