Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för bokbinderi

Annons

Det är trångt, men gemytligt. Carl Larssons gamla skomakeri på Blindgatan i Falun fungerar i dag som verkstad för föreningen som har ett 50-tal medlemmar. Och intresset är stort.

Föreningens nybörjarkurser är fullbelagda, och Sven Bellskog gläds över att yngre personer verkar vara intresserade av att föra vidare traditionerna.

- I styrelsen har så gott som alla passerat pensionsåldern, berättar han. Men vårt syfte är att hålla kunskaperna och hantverket vid liv, och då är det också viktigt att engagera ungdomar.

Bokbinderi är ett hantverk som tog sin form under 1400-talet. Och det är samma grundteknik som föreningen använder sig av i dag. Verkstaden liknar nästan ett museum med sina hundraåriga pressar och verktyg. Men allt används fortfarande. I stället för att häfta och limma ihop ark, så sys böckerna samman i en slags vävteknik.

Nu förtiden används emellertid även lim, men i kombination med binderiet. Tekniken blir allt mer eftertraktad. En bunden bok är inte bara vacker, den håller också i tid och evighet.

I dag binds fortfarande bland annat Länsstyrelsens skattelängder för hand, och cirka ett 50-tal professionella bokbindare är i dag aktiva i landet. Föreningen Falu Amatörbokbindare startade 1985. Föreningen håller regelbundet kurser och har öppet tre-fyra dagar i veckan. Åke Isaksson har varit aktiv medlem i sju-åtta år.

- Föreningslivet kommer att se mer och mer annorlunda ut i framtiden, tror han. Tv:n förändrar människors fritid.

Men binderitekniken ser ut att ändå leva vidare. Bibliotek, universitet och museer efterfrågar fortfarande handbundna trycksaker.

- Boken blir till ett konstverk, säger Åke.

Den bundna boken som objekt är så långt ifrån pocketböcker man kan komma.

Om inte annat så är den bundna boken den perfekta julklappen. Det intygar Anna-Karin Olsson, som just nu binder dagböcker åt hela släkten.

- Och bokbinderiet är ett sätt att umgås, avslutar Sven Bellskog.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons