Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort förtroende

Annons

Återkommer till tidigare på-pekande om att välja guds-bild. Gud har givit människan frihet att välja. Denna pedagogik, detta förtroende för människan är stort, skrämmande.

Gamla Testamentet, GT, berättar en fängslande historia om människor under en tidsperiod av 1 000 år. Låt oss dock inte stanna enbart vid det som Jonas Gardell granskat.

GT innehåller mycket klok-skap. Normer, som håller att leva på ännu i dag. Till exempel hur vi ska möta främlingar. Att människan ska klä den nakne och ta omsorg om änkor och barn.

GT lyfter även fram profetiska röster om rätt fasta. Denna fasta ska gå ut på handling för med-människan. Hon ska befrias och upprättas. Vapen ska smidas om till plogbilar.

Oavsett om skapelsen gick till så som den beskrivs i skapelseberättelsen i 1 Moseboken 1 och vidare, så är det poesi av högsta dignitet.

Jonas Gardell håller fast vid sin mors gudsbild - en kärleksfull Gud som accepterar Gardell precis som han är.

Låt mig få lämna ytterligare ett gudsbildsbidrag ur profeten Jeremia 29:11: Jag vet väl vilka tankar jag har för eder, säger Herren, nämligen fridens tankar och icke ofärdens, till att ge er en framtid och ett hopp.

Ingegerd Hellberg

Mer läsning

Annons