Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort behov av rondellkurs

Annons

Trots att vi har så många rondeller i Borlänge verkar det bara vara fåtalsom verkligen vet hur man ska köra i dem.

Folk vet inte att man ska, eller struntar iatt blinka, som får till följd att andra förare inte vet åt vilket håll dessa marodörerska.

Detta oskick medför många onödiga stopp och väntetider.

Folk verkartro att om man ska åka rakt fram i en rondell så behöver man inte blinka. Men detta är alltså fel. Så var det förr, men inte nu längre.

Ska man åka rakt fram i en rondell är det lag på att man ska blinka höger när man precis passerar den högra refugen.

Ska man svänga höger i en rondell är det lag på att man ska blinka höger, före och i rondellen, till det attsvängen fullgjorts!

Ska man svänga vänster i en rondell är det lag på att man ska blinka vänster, före och i rondellen till det attsvängen fullgjorts.

För några månader sen låg jag bakom en dam som skulle åka rakt fram i både Kupolenrondellen och Röda vägenrondellen. Hon blinkade åt vänster trots att hon låg i högerfilen och dessutom skulle rakt fram.

Sådant borde inte få förekomma. Men hon såg ut att vara 50+ så enviss förståelse kan jag ha.

Det värsta jag vet är när man kommer till Gråda-rondellen från Rommehållet. Kommer det då en förare från OKQ8, som i sin tur skasvänga mot Romme och skiter i att blinka, ja då blir man ju tvungen att stanna och vänta för att se vart denne ska ta vägen.

Men det är inte bara vanliga förare som ignorerar att blinka. Jag har sett poliser som inte blinkar där de borde.

Jag vet inte hur man ska kunna lösa detta problem. När den nya blinkerslagen kom, såg jag att TV4:s nyheter tog upp deten gång. Sen blev det tyst. Hur kan man då nå ut med budskapet?

Det skullebehövas någon slagskampanj. Polisen kunde välavsätta en dag till att informera folk på plats?

Nedanför Kupolen, efter Ludvikavägen, finns det ju en fin liten avfart där man kunde vinka in folk och dela ut en liten "Så kör man i rondeller-broschyr".

Att prata med en trevlig polis när man inte har gjort något fel kan väl bara vara positivt, såväl för förare som polis. Men då ska ju poliserna själva veta hur man kör i rondeller.

GLENN

Mer läsning

Annons