Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort behov av lots

Annons

Lotsen startades vid årsskiftet och har nu 14 anställda och sex personer inskrivna. Var och en av dem har eget boende och rör sig fritt på fritiden.

Meningen är att de efter att ha vistats vid Lotsen ska lära sig att själva på ett lättare sätt kunna hantera den ibland förvirrande omgivningen.

De tar ofta uppgifter de får bokstavligen. Det går inte att säga till en sådan person att "åka raka vägen hem". Det tas som en form av lögn, eftersom det inte finns några raka vägar.

Britt-Marie Friborg, som driver Lotsen, berättar att anledningen till att hemmet startades var att hennes son, som är autistisk, inte kunde få någon vettig behandling någonstans.

- Vid andra behandlingshem blandas normalbegåvade med utvecklingsstörda. Då blir inte behandlingen den önskade, säger hon.

Hemmet är så nytt att det ännu inte fått färg på ytterväggarna, men verksamheten är i full gång.

Helena Forsberg från Surahammar har anställts som föreståndare. Hon berättar att de som tas emot vid Lotsen är normalbegåvade, men har diagnoser som ADHD, Damp och Aspergers syndrom.

- De missar ibland de sociala osynliga regler som vi andra omger oss med och de har ofta på grund av sitt avvikande beteende blivit mobbade, berättar hon.

Efter omkring tre års behandling vid Lotsen är det meningen att de ska ha lärt sig att hantera "de normalas värld".

Britt-Marie och Helena berättar att de boende har ett väl utvecklat logiskt tänkande, men att de har svårt att förutse hur andra reagerar på exempelvis rak ärlighet.

Gillar de inte jeans, så kan de gå fram till en okänd person och säga vad de tycker om klädseln, något som av många uppfattas som ett udda beteende.

När hemmet var nystartat försvann en av de boende och har ännu inte anträffats. Det var en händelse som tagit personalen hårt.

Men Britt-Marie och Helena betonar att boendet är frivilligt, och att de som kommer till Lotsen gör det av egen fri vilja. De har även egna nycklar till bostäderna och kommer och går som de vill.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons