Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stort att möta barnen"

Annons

I fem år har Lisbeth Olsson bytt värld en gång om året. Från den välutrustade vardagen som audionom på hörcentralen på Falu lasarett, till missionssjukhusen och dövskolorna i Kenya där hon utbildat personal och provat ut hörapparater.

- Man får lite andra perspektiv, det ger så mycket. Men kontakten med människor är viktigast, och för mig är det samma sak i Sverige som i Kenya, även om vi har mer hjälpmedel här, säger Lisbeth.

Första gången hon åkte ner var 1997, sedan dess har hon åkt ner två och en halv vecka varje sommar och arbetat för Rotarys läkarbank, tillsammans med öronläkare från Falun.

Men efter årsskiftet ska hon ta ledigt tre månader utan lön och åka ner och öppna ett centra för utprovning av hörapparater, det blir första i Kenya. Det är Reseindustrins barnfond som finansierar själva centrat, och som hjälp att klara tjänstledigheten får hon i dag ett stipendium från Lugnets Rotaryklubb i Falun.

På hörcentrumet ska barn få prova ut hörapparater, till ett lågt pris eller helst gratis.

- För mig är det stort att möta barnen, det finns ju så många av dem, inte enstaka som här, utan stora klasar, säger Lisbeth.

Hon berättar om sjuåringen som hörde sin röst för första gången och som sedan inte ville sluta säga BA-BA-BA.

Hon berättar om klassen med hörselskadade som fick begagnad utrustning från dövskolan i Örebro och som vid den högtidliga invigningen kunde höra varandra med hjälp av högtalare och hörlurar i bänkarna, för första gången.

Och så berättar Lisbeth om Zackarias som blivit helt döv efter malariafeber. Han kunde inte längre försörja sina fyra små barn, men familjen fick faddrar på hörcentralen i Falun. Den lilla sedelbunten räckte till madrasser och filtar för familjen som sov på golvet, och till skolgång och skoluniformer under ett år till tre barn.

- Vartenda litet bidrag betyder så mycket, säger Lisbeth. Hennes vinprovarcirkel samlade ihop till en ko, men nu har Zackarias problem med boskapstjuvar, så kon får bo inne i familjens lilla lerhus.

Mer läsning

Annons