Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storstrejk lamslog Israel

Annons

Den israeliska landsorganisationen Histadrut lamslog i dag landet med en strejk som stängde flygplatser, myndigheter och offentliga tjänster när 400|000 anställda lade ned arbetet.

Alla gränsövergångar stängdes och alla tåg, flygplan och hamnar upphörde att fungera, liksom skolor och sophämtning. Det allra viktigaste som sjukhus, polis, tv-radio samt börsen fungerade som vanligt under den åtta timmar långa strejken.

Landsorganisationen utlyste strejken i protest mot att flera tusen offentliganställda inte fått ut sina löner. På sina håll har kommunanställda inte fått lön på flera månader. Regeringen hävdar att det beror på tröghet i den lokala förvaltningen.

På eftermiddagen nåddes ett avtal som innebär att lönerna kommer att betalas ut på torsdagen eller fredagen, enligt Histradut.

Landsorganisationen uppgav att 3|700 offentliganställda inte fått ut sin lön, medan finansminister Avraham Hirchson menade att det handlar om 600 personer.

För många israeler var den allvarligaste följden av strejken att den hotade en EM-kvalmatch i fotboll på lördag mellan England och Israel. Ett ögonblick tycktes det som om både planet med Englandslaget och andra plan med 5|000 engelska fans skulle hindras att landa på Ben Gurion-flygplatsen.

Histadrut utfärdade dock undantag just för dessa plan. Särskilt barägarna i Tel Aviv hoppas på de törstiga fotbollsfantasterna.

TT

Mer läsning

Annons